Цвети на Уимбълдън: На Русия с любов



26-06-2013 13:43 | Любомир Тодоров

Успехите на Цветана Пиронкова и Григор Димитров на „Уимбълдън” зарадваха българската тенис общност и върнаха спомените за предишни победи.

Цвети, която стигна полуфинал през 2010 година и четвъртфинал година по-късно, отново се наложи над рускиня и не е лошо да припомним, че срещу състезателки от необятната страна тя е изиграла най-много срещи на тревата в Лондон и е записала най-много победи.

Последните три двубоя на пловдивчанката на Откритото първенство на Великобритания бяха срещу рускини. Вчера Пиронкова постигна най-убедителния си успех в турнирите от Големия шлем – 6:0, 6:1 срещу Анастасия Павлюченкова.

През 2012 година в първия кръг националката ни се справи с Весна Долонц с 5:7, 6:0, 7:5. Долонц няколко месеца преди двубоя взе сръбско гражданство, но иначе е рускиня от Москва и доби популярност в тениса с фамилията Манасиева. В следващия двубой Цветана отстъпи на бившата шампионка Мария Шарапова след 6:7, 7:6, 0:6.

Пиронкова е играла общо шест срещи от 2010 година насам срещу рускини от общо 13 мача. От тях е спечелила четири. Достигането до историческия за българския тенис полуфинал премина през успехи над Анна Лапушенкова, Вера Душевина и Регина Куликова. А от двубой за титлата на централния корт тогава я лиши също московчанка - Вера Звонарьова.

Година по-късно Цвети си върна на Звонарьова, която беше №2 в схемата (6:2, 6:3), преди да отстрани и Винъс Уилямс със същия резултат и да достигне четвъртфинал.

Така че началото на „Уимбълдън” сега е по познат сценарий за 25-годишната пловдивчанка. Сезонът на Пиронкова не е от най-силните, но добро представяне в Лондон ще я върне в елита, където е нейното място. Винаги, когато стъпи на тревата на „Ол Инглънд тенис енд крокет клъб”, българката претърпява метаморфоза.

За добро представяне в Лондон Цветана не се нуждае дори и от силни мачове „на зелено” в прелюдията. Преди „Уимбълдън 2010” тя имаше едва два мача и една победа в квалификациите на Ийстборн (срещу Катерина Среботник), но после знаем какво се случи.

Следващата съперничка – квалификантката Барбора Захлавова Стрицова от Чехия, е преодолима. А знаем, че всяка победа в Лондон вдига самочувствието на Цвети, която при успех ще очаква непоставена тенисистка в лицето на Петра Мартич или Каролина Плишкова.

Любомир Тодоров, Медиен директор на Турнира на шампионките на WTA

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини