Петте най-драматични финала на Уимбълдън при дамите



04-07-2013 12:48 | Любомир Тодоров

В събота, ако боговете на дъжда разрешат, на „Уимбълдън” ще бъде коронясана нова шампионка.  Турнирът при жените в Лондон стартира през 1884 година с 13 тенисистки. Сега времената са други и битката за достигане до финала е много ожесточена.

Исторически погледнато е имало много драматични двубои за титлата, които са били начало или край на нечия славна кариера при тенисистките. Позволявам си да откроя пет финала, които смятам за най-драматичните. Тъй като не бих се наел да ги класирам по значение, подреждам тези двубои хронологически.

1919 г. Сюзан Ленглен – Дороти Ламбърт Чeмбърс 10:8, 4:6, 9:7
След края на Първата световна война на финала на „Уимбълдън” се срещат опитът и младостта. По тогавашния регламент шампионката играе с победителката в основната схема за определяне на носителката на трофея. Дороти Чембърс, която защитава титлата си, е на 40 години, а нейната френска опонентка е точно на половината – на 20, и на Острова не са много хората, които са чували за нея. Сюзан Ленглен се появява със скандално късата си (за времето) рокля на корта, но впечатлява повече с играта и духа си.  Англичанката Чембърс стига до два мачбола в третия сет при 6:5 гейма и 40:15. Парижанката ги спасява със смели отигравания. След това Ленглен получава на свой ред шампионска точка при 8:7 и успява. Това е първата от шестте й титли на „Уимбълдън”, а нейната съперничка се оттегля от тениса.

1970 г. Маргарет Корт – Били Джийн Кинг 14:12, 11:9
Това е финалът в Лондон с най-много изиграни геймове – 46.  Австралийката Корт и американката Кинг показват извънземен тенис.  Маргарет стига до мачбол при 7:6, но съперничката й го отразява. Още пет пъти Били Джийн спасява шампионски точки. При седмата възможност Корт най-сетне успява. „Уимбълдън” е предпоследната стъпка към Големия шлем, който именитата австралийска тенисистка постига през тази година след триумф и на Откритото първенство на Съединените щати.

1994 Кончита Мартинес – Мартина Навратилова 6:4, 3:6, 6:3
На финала деветкратната шампионка Навратилова се изправя срещу 22-годишната испанка Мартинес, която до момента е известна главно с успехите си на клей. 37-годишната Мартина е смятана за фаворит в двубоя. Но Кончита изиграва мача на живота си и успява да надделее в трисетов мач. Тя стана първата - и до момента единствена - испанска шампионка на „Уимбълдън” . Мартинес е и единствената, която успява да разбие „двуполюсния модел” на Навратилова и Граф, които печелят всички трофеи между 1982 и 1996 година. А за Мартина това е 12-ият и последен финал на единично в „Ол Инглънд клъб”.

1995 Щефи Граф – Аранча Санчес-Викарио 4:6, 6:1, 7:5
Още един забележителен мач за титлата между две велики тенисистки. През онази година те шест пъти се сменят на върха на световната ранглиста. Финалът остава в историята и заради невероятно драматичния 11-и гейм на третия сет, който продължава… 20 минути. В него се разиграват 32 точки и се преминава през 13 равенства, като Граф има 6 геймпойнта, а Санчес – 8. В крайна сметка германката пробива и след това сервира успешно за да спечели шестата си титла от „Уимбълдън”.

2005 г. Винъс Уилямс – Линдзи Дейвънпорт 4:6, 7:6, 9:7
Изцяло американският финал продължава два часа и 45 минути, което го прави най-дългия в историята на турнира в Лондон. По това време Дейвънпорт е световната №1. В третия сет тя се откъсва с 4:2 гейма и 40:15, когато се подхлъзва на тревата. Тя получава лекарска помощ заради болки в гърба от падането. Линдзи се връща на корта и стига до мачбол при 5:4 и сервис на Винъс. Уилямс го спасява с бекхенд уинър и после печели третата си от общо пет титли на „Уимбълдън”.

Любомир Тодоров, Медиен директор на Турнира на шампионките на WTA

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини