Лизицки с нов фамозен обрат и първи финал в Големия шлем



04-07-2013 19:01 | Станко Димов

Забине Лизицки осъществи още един фамозен обрат и се класира за финал на Уимбълдън! Германката се наложи с 6:4, 2:6, 9:7 над Агниешка Радванска, като по този начин за първи път в кариерата си ще спори за трофей от турнир от Големия шлем. Двете изиграха безспорно най-качественият двубой от началото на турнира при дамите и заслужено бяха изпратени с бурни аплодисменти.

Радванска, която преди година игра финал в турнира, има за какво да съжалява, тъй като в решителния трети сет водеше с 3:0 гейма. Полякинята обаче не успя да пречупи Лизицки, която подобно на двубоя си срещу Серина Уилямс, обърна развоя на заключителния сет, макар да изостава с 0:3.  В събота, Забине Лизицки ще излезе в двубоя за трофея срещу Марион Бартоли, която по-рано през деня се наложи с 2:0 сета над Кирстен Флипкенс.

Първият сет на срещата се реши от един-единствен пробив, осъществен от Лизицки в ключовия седми гейм (4:3). От тук до края на сета германката не допусна колебания и поведе в резултата. Важно е да се отбележи, че Лизицки загуби едва 8 точки на сервис в първата част на двубоя!

Силната игра на германката продължи и във втората част, в която Забине започна с пробив – 1:0. Притисната до стената Радванска подобри значително играта си и успя не само светкавично да върне пробива – 1:1, но и да поведе в резултата. До края на втория сет Лизицки успя да вземе само гейм, а силната игра на полякинята й осигури успех – 6:2. Така изходът на двубоя трябваше да се реши след финален трети сет.

Последната част започна вихрено за Радванска, която поведе с 3:0 след пробив. Така полякинята бе спечелила 9 от последните 10 гейма в двубоя! Впечатляващо. За да бъде драмата пълна, Лизицки, подобно на Ага в началото на втората част, успя да подобри играта си и да върне пробива, след което да изравни резултата – 3:3.

Малко по-късно, в деветия гейм, Радванска сгреши топка в близост до мрежата и позволи на Лизицки да пробив за 5:4, след което й да сервира за мача. Когато това се случи обаче германката не успя да спечели подаването си, а при 4-ата си точка за пробив полякинята проби и изравни за 5:5.

Последваха няколко гейма, в които пробиви нямаше, но пък разиграванията бяха на изключително ниво. Все пак Лизицки отново съумя да пробие и да поведе с 8:7, като по този начин получи втори шанс да сервира за място на финал! Този германката не сгреши и се наложи с 9:7.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини