Ноле на финал след титанична победа над Дел Потро (ВИДЕО)



05-07-2013 19:50 | Николай Драганов

Световният №1 Новак Джокович се класира за втори път в своята кариера на финал в най-престижният турнир от Големия шлем, след като успя да спечели уникалната петчасова битка с Хуан Мартин дел Потро на Централния корт на Уимбълдън. Ноле взе отделните части със 7:5, 4:6, 7:6(2), 6:7(6), 6:3 в един от най-страхотните мачове през този сезон и ще спори за титлата с победителя от двубоя между Анди Мъри и Йежи Янович.

 

В спиращата дъха драма, Ноле постигна 9-тата си победа от 12 мача срещу Дел Потро и до голям степен си отмъсти за поражението в двубоя за бронзовите медали на Олимпийските игри през миналата година. За сърбина това е втори успешен опит да прескочи полуфиналите, като в предишния случай през 2011-та година той грабна и титлата след успех над Рафаел Надал. През 2007, 2010 и 2012 година Ноле неизменно губеше именно на тази фаза.

 

За сърбина това е втори финал от Големия шлем през годината, след като в началото на сезона спечели титлата от Australian Open. Евентуална победа в неделя пък ще означава и титла №7 в неговата витрина. Днешният полуфинал пък 13-ти пореден за него, като по този показател Ноле отстъпва само на Роджър Федерер, който има серия от 23 поредни полуфинала в турнирите от топ 4. 

 

До този момент Джокович беше единственият тенисист, който нямаше изгубен сет на турнира, но днес бе изправен пред истинско изпитание, на което успя да устои. За сметка на това Дел Потро вече се намира в серия от пет поредни загуби в петсетови двубои, като за последно надигра Джеймс Блейк в Мелбърн през 2010 година.

 

В тези почти 5 часа невероятна битка, Джокович записа 80 уинъра на сметката си срещу 48 за Дел Потро. Със своите 4 часа и 43 минути този сблъсък се превърна и в най-дългия полуфинал на Уимбълдън, задминавайки мача между Иван Лендъл и Борис Бекер през 1989, продължил 4 часа и 1 минута. 

 

Двубоят започна равностойно и първите пет гейма двамата не предоставиха никакви шансове на противника от начален удар. В шестия гейм обаче първи на много сериозно изпитание бе поставен Дел Потро, който спаси точка за пробив при 30:40, а след това премина през пет равенства, преди все пак да измъкне гейма и да изравни. Нови проблеми за сервиращите нямаше чак до дванасетия гейм, когато при резултат 6:5 в своя полза Джокович успя да обърне от 0:30 до 40:30 и този път бе точен, повеждайки със сет на нула.

 

Ключов във втория сет се оказа шестият гейм, когато отново Дел Потро бе притиснат до стената, като този път спаси цели четири възможности за пробив и изравни за 3:3. Още в следващия гейм той буквално полетя по корта и взе категоричен пробив на 0. Една точка за пробив в следващия гейм, която Ноле пропиля бе всичко, за което сърбинът имаше сили в този сет, тъй като Дел Потро не допусна нови колебания с гейм на 0 в своя полза, сервирайки за втората част изравни резултата в сетовете.

 

Отличният тенис, който демонстрираха двамата продължи и в третия сет, където първи до точка за пробив стигна Хуан Мартин дел Потро, но Ноле успя да се спаси и да поведе с 3:2 гейма. В седмия гейм той отново бе максимално притиснат, но отново спаси някак подаването си, този път отразявайки два брейкбола.

Въпреки че в тези минути Дел Потро направи някои невероятни отигравания, които вдигнаха на крака трибуните, Джокович показа здрава психика и се добра до преднина от 6:5. Сервирайки за оставане в сета, Дел Потро изостана с 0:40, но точно в този момент аржентинецът показа най-доброто, на което е способен и след пет поредни точки, вкара мача в тайбрек. 

 

Там двамата размениха без грешка първите си пет подавания, но при 3:2 в полза на световния №1, Дел Потро заби един смач в мрежата в момент, в който Ноле бе на земята. Последва още една лека грешка и така аржентинецът буквално сам предаде сет, за който се бори със зъби и нокти.

 

Драма не липсваше и в четвъртия сет, в който световният №1 първи се доближи много близо до победата, но за пореден път шампионът от US Open 2009 показа непримиримия си дух на истински боец. При 3:3 гейма Джокович достигна до преднина 40:15 в подаването на своя съперник и от втория опит успя да излезе с ключов пробив напред. Под бурните аплодисменти на феновете обаче, още в следващия гейм Дел Потро се върна в мача, като на свой ред проби и изравни за 4:4. Макар и намиращи се под огромно напрежение, двамата не сбъркаха повече до края на сета и логично се стигна до нов тайбрек.

 

Той стартира с мини-пробив за Джокович още при първото разиграване, но Дел Потро бързо го върна за 1:2, само за да изгуби отново сервиса си за 1:3. При 4:2 Джокович също за втори в тайбрека изгуби сервиса си, но при 4:4 за трети път това стори Дел Потро, което доведе до мачбол в полза на Ноле. Този невероятен двубой обаче явно нямаше намерение да свършва, тъй като точно в този момент аржентинецът върна за трети път изоставането си от мини-пробив. При 6:7 точки Ноле загуби подаването си, а с това и сета, вкарвайки мача в решителна пета част.

 

Гладиаторската битка на нерви, психика и физика продължи на страхотни обороти и в петия сет, като двамата вече бяха на корта над 4 часа. При 2:2 гейма Дел Потро първи стигна до точка за пробив, но Ноле успя да я отрази и да спечели много оспорван гейм. Още в следващия сърбинът на свой ред пропусна възможност да пробие.

Първи на огромната умора видимо се предаде Дел Потро в осмия гейм. Аржентинецът изостана с 15:40, отрази първата точка за пробив, но при втората световния №1 взе своето. Сервирайки за мача, драма отново не липсваше, тъй като Ноле първо изостана с 0:30, стигна до равенство, но със сетни сили Дел Потро се добра до точка за връщане на пробива. Благодарение на невероятната си психика обаче, Ноле не допусна това да се случи и след две поредни точки и 4 часа и 43 минути битка заслужи мястото си на финала.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини