Марион Бартоли е новата кралица на Уимбълдън!



06-07-2013 17:32 | Николай Драганов

Французойката Марион Бартоли надигра с 2:0 сета Забине Лизицки и триумфира с титлата от Уимбълдън през 2013 година. Намиращата се под №15 в света Бартоли взе отделните части с 6:1, 6:4 и грабна първата си титла от Големия шлем.

 

За 28-годишната Бартоли това бе второ участие на финал в една от четирите най-престижни надпревари в света на тениса, като предишният и неуспешен опит бе отново в Лондон през 2007 година. Французойката записа втора победа от 5 мача срещу Лизицки, но го стори повече от категорично, при това в най-подходящия момент и заслужено може да се нарече шампион от Уимбълдън!

 

Бартоли показа далеч по-здрави нерви и не остави почти никакви шансове на своята сърцата съперничка, която по пътя към този финал отстрани голямата фаворитка Серина Уилямс.

 

За съжаление изненадващият женски финал не доведе до сериозна интрига и не предложи кой знае каква емоция на зрителите, особено на фона на вчерашните полуфинални сблъсъци. Мачът приключи за 81 минути, в които Бартоли записа 15 уинъра срещу 21 за Лизицки, но и 14 срещу 25 непредизвикани грешки.

 

Първите минути на финалния двубой бяха добри Лизицки, която стигна до пробив още в първия гейм. Нервите и огромното напрежение обаче така и не и позволиха да влезе истински мача и това се оказа единственият спечелен от нея гейм в първата част. 5 години по-опитната Бартоли, която вече има и един финал на Уимбълдън закрепи подаването си, проби цели три пъти, а при 5:1 взе гейм на 0, за да поведе в резултата.

 

Съпротива от страна на германката липсваше и през почти целия втори сет, който сякаш бе решен във втория гейм. В него Бартоли се постара доста и спаси четири точки за пробив, за да изравни за 1:1, а това пречупи Лизицки и тя изгуби следващите си две подавания. Германката бе на път да претърпи катастрофална загуба, но при 1:5 спаси три точки за пробив с цената на мачбол, а в следващия гейм дори върна един от пробивите. От втория опит обаче Бартоли не допусна нов срив и с гейм на 0, завършен с ас по диагонала се добра до мечтания триумф на Уимбълдън 2013.

 

Така назначаването на Амели Моресмо за личен треньор на Бартоли в началото на годината се оказа повече от добро решение. Именно Моресмо бе последната французойка, печелила Откритото първенство на Великобритания през 2006 година. 

 

По пътя към този триумф Бартоли надигра Елена Свитолина, Кристина МакХейл, Камилия Джорджи, Карин Кнап, Слоун Стивънс и Кирстен Флипкенс и се възползва отлично от купищата изненади, които оставиха извън сметките големите фаворитки за титлата.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини