"Брайън Брадърс Шлем" за уникалните Боб и Майк



06-07-2013 20:39 | Николай Драганов

Невероятните Боб и Майк Брайън постигаха исторически "Брайън Брадърс Шлем", спечелвайки своята 15 титла от Големия шлем на Уимбълдън. По този начин 35 годишните близнаци станаха първата двойка, която държи всички четири трофея от Големия шлем и олимпийското злато. На финала на тазгодишното издание на Откритото първенство на Великобритания Боб и Майк Брайън се наложиха над Иван Додиг и Марсело Мело с 3:6, 6:4, 6:4, 6:4.

 

Уникалното американско дуо вече спечели и трите издания на турнирите от Голямата четворка до този момент, което означава че в края на лятото, при това в своята родина, ще имат шанс да станат първите тенисисти в Откритата ера, който печелят Голям шлем. За последен път това се е случвало през далечната 1951 година.

 

Боб и Майк надиграха Хаас и Сислинг в Австралия през януари, триумфирайки с рекордна 13-та титла, а преди няколко седмици в Париж победиха Микаел Лодра и Никола Маю. През миналата година те се окичиха и със златен медал от Олимпиадата, печелейки срещу Лодра и Цонга, а след това спечелиха и US Open с успех над Паеш и Степанек.

 

Това е общо 91-ва титла за двойката Боб и Майк Брайън и девета за този сезон. Те дойдоха в Лондон в отлична серия и вече са спечелили 24 поредни мача. След второто място в Монте Карло през април, където загубиха от Бенето и Зимонич, Боб и Майк спечелиха пет поредни титли - в Мадрид, Рим, Париж, Куинс, а днес и Уимбълдън.

 

Това е трети триумф за американците в най-престижния тенис турнир. Двамата сториха това и през 2006 година срещу Санторо и Зимонич и през 2011 година срещу Линдстед и Текау. Двамата имат и две загуби на финал през 2005 и 2009 година.

 

За Додиг и Мело това бе първи финал от Големия шлем в едва десетия им турнир като двойка. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини