Великобритания бленува триумф, на пътя й стои Джокович



07-07-2013 10:37 | Станко Димов

И двамата са на 26 години. Делят ги само 7 дни разлика. Израснали са заедно в юношеските турнири. Намират се на върха на световния тенис. №1 и №2 в ранглистата. Те са добри приятели. Не и днес.

Новак Джокович и Анди Мъри оцеляха в едно от най-странните и изпълнено с изненади издания на Уимбълдън от дълго време насам и гарантираха титаничен финален сблъсък.

Ще успее ли Анди Мъри да сбъдне голямата мечта за цяла една нация - триумф в Лондон, титла от най-стария и престижен тенис турнир в света? Нещо, което не се е случвало от 77 години. Или световният №1 Новак Джокович ще повтори успеха си от 2011 година. Отговорът на този въпрос ще получим тази вечер, а началният час на сблъсъка е 16:00 часа.

До този момент Ноле и Анди са се изправяли един срещу друг 18 пъти, като сърбинът води с 11 на 7 победи. Джокович спечели последните им три срещи - финалът на Australian Open, мачът от заключителния "Мастърс" в Лондон и финалът на "Мастърс 1000" турнира в Шанхай. Преди това обаче Анди Мъри направи своя истински пробив, триумфирайки в Откритото първенство на САЩ след петсетова драма. Малко по-рано британецът бе взел и олимпийско злато, по пътя към което отново надигра Новак Джокович.

Онази среща на полуфиналите през миналото лято бе и единственият мач на трева между двамата. Мъри спечели със 7:5, 7:5, а на финала си отмъсти и на Роджър Федерер. Същият Роджър Федерер, който бе разплакал Великобритания седмици по-рано на финала на Уимбълдън.

Днес Анди Мъри отново достигна до последния двубой на Централния корт и накара сънародниците си да запазят мечтата жива. На техния път обаче стои най-тежкото препятствие в лицето на непримирия Новак Джокович.

Анди сам призна, че напрежението този път е по-малко. След успехите в Ню Йорк и Лондон, увереността му е съвсем различна. Британецът стана съвсем различен играч и това е видно за всички. Дали обаче препълнените трибуни, които от толкова години мечтаят за мига, в който ще имат своя шампион от Уимбълдън, няма да се отразят на психическото състояние на своя герой?

Що се отнася до финалните им битки, те са осем на брой при абсолютен паритет - четири на четири победи. Успехите на сметката на Ноле са на Australian Open през 2011 и 2013 и в Маями и Шанхай през 2012. Анди печели титлите в Синсинати през 2008 и 2011, Маями през 2009 и на US Open през миналата година.

Сблъсък №19 във финал започва след няколко часа и гарантира невероятни емоции. Емоциите на непримирия, неуморим и неудържим Новак Джокович. Емоциите на златното момче на британците Анди Мъри. Емоциите на цяла Великобритания.

Проследете двубоя на някой от следните линкове:

ЛИНК, ЛИНК 1, ЛИНК 2, ЛИНК 3, ЛИНК 4, ЛИНК 5

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини