Уимбълдън 2013 – триумфът на Анди, Иван, Джуди и останалите



10-07-2013 11:28

Анимационните филми крият дълбок смисъл в себе си. Или поне качествените. На пръв поглед предназначени за детска аудитория, често анимациите съдържат послания, които само възрастен може да прозре.

Именно за една такава анимация си спомних докато гледах някои от мачовете в тазгодишния Уимбълдън. Във филма на Пиксар и Дисни - „Колите“,  се разказва за първокласната състезателна кола - Mаккуин Cвeткавицата, който живее на бъpзи обоpоти, докато нe сe отклонява по пътя към най-важното състeзаниe в живота си. Засeднал в Pадиатоp Cпpингс, забpавeн гpад по стаpия маpшpут „66“, той среща множество странни същества, които му помагат да откpиe, чe животът e нeщо повeчe от тpофeи и слава...

По същия начин Уимбълдън 2013 ни доказа, че тенисът е много повече от трофеи и може да протича и по различен начин – с всичките му изненади, приятни или неприятни. Най-старият турнир на света ни извади от коловоза на предвидимите тенис битки.

Докато букмейкърите се надпреварваха на кой от фаворитите да сложат най-малкия коефициент за триумф в края на турнира, жадните за слава, тези срещу имената, на които стоеше трицифрен залог за титла, дочакаха своя час. Уимбълдън 2013 се оказа най-благосклонен към ежегодния труд на недооценените тенисисти.

Най-малко се наложи да чака Стив Дарси, който изненада дори себе си след 7:6 7:6 и 6:4 срещу Рафаел Надал. За съжаление белгиецът трябваше да откаже следващата среща с Кубот, но и фактът, че подаде ръка на Надал, след като го е победил, ще го мотивира и занапред.

Дойде втори кръг – още по-голяма сензация. Серхий Стаховски срази Роджър Федерер. Ако потърсите информация за украинеца може да попаднете на следната статия от 2011 г. - Григор Димитров неочаквано отстъпи срещу Серхий Стаховски на турнира в Маями. Нашият състезател загуби мача след 2-6 4-6.

Ако загубата на хасковлията е неочаквана, какво да кажем за тази на Федерер? Мисля, че дори няма такава дума. Независимо от това Стаховски повече от заслужено попадна под светлините на прожекторите.

При жените вкуса на триумфа над фаворит в най-голяма степен опитаха Мишел Ларчер де Брито (отстранила Шарапова във втори кръг) и Забине Лизицки (победила Серина Уилямс на 1/16 финалите). И докато приказката за Де Брито приключи в трети кръг, то за Лизицки продължи до подножието на върха.
Достоен подгласник на брилянтната Марион Бартоли.

Да не пропуснем и постижението на Пиронкова, която за пореден път показа, че Уимбълдън е нейният турнир.

Откритото първенство по тенис на Великобритания е домът на изненадите. Мнозина са ставали жертва в първите кръгове – типичен пример е Рафа Надал, който през 2012  г. загуби от Лукаш Росол. В топ 5 може да поставим още:

1996 г. - Дъг Флач отстранява в първи кръг третия поставен Андре Агаси.
1999 г. - 16-годишната Йелена Докич отстранява една от най-големите звезди в женския тенис Мартина Хингис.
2002 г. - Джордж Бастл побеждава Пийт Сампрас във втори кръг на турнира.
2003 г. - Иво Карлович побеждава в първи кръг защитаващия титлата си Лейтън Хюит.
2004 г. - 17-годишната Мария Шарапова шокира носителката на титлата от предишните две издания Серина Уилямс.

Редом със сензациите през тази година правеше впечатление и големият брой падания на тенисисти по кортовете. Това доведе до няколко неприятни контузии за редица от водещите имена. Специалистите побързаха да дадат обяснение за пързалката на тревните кортове – винаги през първата седмица е по-хлъзгаво. Все пак тревата е коренно различна като настилка и всеки, който е играл, знае колко по-специфична е нагласата за игра.

Поздравления за чудесното си представяне заслужи полската тенис школа. На ¼ финал те имаха един представител при жените (Агниешка Радванска) и двама при мъжете – Лукаш Кубот и Йежи Янович. С последвалото си достигане и до полуфиналите 22-годишният Янович вече е в топ 20 на света.

Но истинският герой на Уимбълдън 2013 е един и това безспорно е Анди Мъри. В седмия ден на седмия месец той сложи край на 77 години без титла за Великобритания. С постигнатото той заслужи респект от цялата тенис общественост.

Зад неговия успех стоят майка му Джуди Мъри и неговият треньор Иван Лендъл. По всичко личи, че именно партньорството между Лендъл и Мъри е ключът към успешното му развитие. Като тандем двамата вече имат две титли от Големия шлем и с това доскорошните аналогии между Мъри и Тим Хенман вече са в историята.

А Великобритания има своя герой – Андрю Барън Мъри.

От Калин Дацов © 2013 RE:SPORT

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини