Кузманов: Харесвам Надал, клей, а стилът ми е "испанска школа"



18-04-2010 02:51 | Николай Драгиев

Водачът в европейската ранглиста до 16 г. Димитър Кузманов е един от най-обещаващите таланти на България. Израснал във фамилия с изключителни традиции в тениса, Митко хваща ракетата от малък. Майка му е Дора Рангелова, в момента треньор на националния отбор на България за жени за "Фед Къп".

 

- Как се запали по тениса, Митко?

- Една от причините е, че целият ми род е свързан с тениса. Израснах по кортовете. Като малък се колебаех между футбола и тениса, но после рeших да следвам семейната традиция. Тенисът е индивидуален спорт и представянето зависи единствено от мен самия. Затова послушах родителите си.


- Има ли тенисист, на когото се възхищаваш?
- Моят любимец сега е испанецът Рафаел Надал. Бях фен и на Сампрас, и на Агаси - все големи тенисисти. Когато имам време, обичам да гледам тенис по телевизията.


- Коя настилка предпочиташ?
- На клей със сигурност съм по-добър. Червените кортове са ми любимите. Миналата година именно на такава настилка станах държавен шампион до 18 г.


- Имаш ли индивидуален треньор?
- Не, тренирам заедно с моя вуйчо. Той се занимава предимно с мен, а и майка ми помага от време на време. По принцип живея и тренирам в Пловдив.


- Къде ще играеш тази година?
- Предстоят ми два турнира във Варна и един в Пловдив. След това през май пътувам за Белгия, където има интересен турнир на клей (I категория, до 18 години).


- Ще се пробваш ли на някой от юношеските турнири от Големия шлем?
- За Ролан Гарос нямам необходимите точки. Надявам се обаче да подобря класирането си и да ги събера за US Open. Сега съм номер 200, ако се представя добре на турнирите, които ми предстоят, мисля, че няма да има проблеми поне за квалификациите на US Open.


- Имаш ли договор с някоя мениджърска компания?
- Не, имам само договор за ракети с "Принс" и с "Лото" за спортна екипировка.


- Кой стил на игра предпочиташ?
- Предпочитам по-продължителните разигравания или стила, който е популярен като "испанската школа". Бекхендът ми е хубав според мен. Чувствам се достатъчно стабилен, когато се играе на дълги топки.


- Измежду Пловдив и София кой град е настроен повече на вълна тенис?
- Пловдив е дал много за българския тенис, може би преди е бил по-тенис град. Сега всички идват да тренират в София и затова столицата в момента е с по-добри позиции.

 

Ивайло Пампулов, "7 дни спорт"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини