Съветите на Шарапова - как да станем шампиони



20-07-2013 12:24 | The Tennis Space

Мария Шарапова е една от най-популярните личности в света не само на спорта, но изобщо. Лицето и огрява редица корици на спортни, модни и мъжки списания в целия свят, но преди всичко Маша си остава голям шампион.

Рускинята разполага с 29 титли, включително четири от Големия шлем – по една от четирите най-престижни турнира в този спорт. Още на 17 години Шарапова триумфира на Уимбълдън, за да се стигне до успеха и през миналата година, когато оформи своя кариерен Голям шлем с титлата от „Ролан Гарос“. Как се става шампион? Ето няколко съвета от самата Мария Шарапова:

Прави така, че да не съжаляваш за нищо. „Ако искаш да постигнеш нещо, наистина се пребори за него. Когато получиш наистина голяма възможност или ти се отвори шанс, трябва да го грабнеш, защото няма да ти е приятно след години, колкото и да са те, да погледнеш назад и да осъзнаеш, че не си бил там, където ти се иска, независимо дали става дума за физическо или психическо състояние. Важно е да дадеш всичко, което можеш и да се отдадеш на спорта."

Още от много млад се нуждаеш от дисциплина и големи жертви. „Миговете на огромна радост след някоя голяма победа са онези мигове в които разбираш, че всичко си е струвало, че е имало смисъл да се подлагаш на всички тези натоварвания. Че си посрещнал предизвикателството и си показал, че можеш да се справиш. Гледам назад към тези моменти и си казвам „да, беше много тежко, но не се дадох“.


Приятелите ми ще излизат или ще си почиват през уикенда, а аз ще трябва да играя или да тренирам без да мога да присъединя към тях. Когато си младо момиче, това не е никак лесна задача. Дори и днес моите приятели имат лятна ваканция, отиват на почивка, а аз играя на „Ролан Гарос“ и Уимбълдън в рамките на няколко седмици и нямам почивка до ноември. Може би животът ми не е нормален, като този на приятелите ми, но е страхотно, че те разбират това и намираме начин нещата да работят някак."

Наслаждавай се на всеки натрупан опит. „Или поне се опитвай. Попивай хубавите моменти, но го прави и с не толкова хубавите. Наслаждавай се на всичко. Има забавление, но е като влакче на ужасите – винаги ще има спадове и възходи. Приеми всичко, учи се от всичко.

Ставай все по-психически силна след всеки нов натрупан опит. „Няма как да научиш някого да мисли като шампион. Трябва да имаш този манталитет. Можеш да се научиш как да бъдеш психически силен. Можеш да се научиш да владееш емоциите си по-добре. Но не можеш да научиш някого как да бъде шампион.

Не можеш да прехвърлиш това напрежение върху някого. Мисля, че израснах много като играч и личност, станах по-силна психически и емоционално. Разбира се, че съм и много по-опитна, отколкото като тинейджър. Преминах през ужасно много. Преживях много както на корта, така и извън него."

Превод: Николай Драганов, Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини