14 тенисисти с по една титла от Големия шлем



27-07-2013 18:22

Вижте любопитна справка на състезатели, които в кариерата си успяват да спечелят само веднъж титла от Големия шлем и с това биват запомняни в исторически план.


Горан Иванишевич - Уимбълдън 2001
Горан Иванишевич за малко не влезе в тенис историята като "човекът, който почти спечели Уимбълдън". През 90-те той три пъти игра финал в Лондон, но допусна загуби от Пийт Сампрас и Андре Агаси. Късметът му проработи през 2001-а, когато 30-годишният Иванишевич получи "уайлд кард" за турнира и успя да спечели трофея. По пътя си той се наложи над играчи като Карлос Моя, Анди Родик, Марат Сафин и Патрик Рафтър, което направи успеха му още по-значим.

Томас Йохансон - Australian Open 2002
На 27 години Томас Йохансон бе печелил титли на всички настилки, но не и трофей от Големия шлем. В крайна сметка това се случи на Australan Open 2002. Йохансон не може да се оплаче от липса на късмет, след като в конкретния турнир още в началните кръгове отпадат повечето поставени в топ 15. В спора за титлата той побеждава местния любимец Марат Сафин и то на рождения ден на руснака.

Алберт Коста - "Ролан Гарос" 2002
В последно време Алберт Коста стана по-известен като човекът, под чието ръководство Испания спечели на три пъти Купа "Дейвис". В началото на миналото десетилетие той също бе част от водещите тенисисти в света и топ 10. Неговият звезден час дойде на "Ролан Гарос" 2002, когато той се наложи над действащия шампион Густаво Куертен. Любопитното е, че за испанеца това бе негова първа титла от три години и последна в кариерата.

Хуан Карлос Фереро - "Ролан Гарос" 2003
През 2002-а Фереро не успява да се справи с бъдещия шампион Алберт Коста, но година по-късно не му оставя шансове и така грабва своя трофей в Париж. Малко по-късно през годината Фереро стига финал и на US Open, но там губи от Анди Родик.

Анди Родик - US Open 2003
Анди Родик със сигурност е един от най-успешните играчи, които имат само една титла от Големия шлем. Той има повече от 800 мача на професионално ниво, 32 титли, достигал е до номер 1 в ранглистата, а в кариерата си почти през цялото време бе в топ 10. Анди има и три загубени финала на друг свой любим турнир от Шлема - Уимбълдън, където бе спрян от Роджър Федерер.

Гастон Гаудио - "Ролан Гарос" 2004
Преди да триумфира в Париж Гастон Гаудио е заемал 44-о място в ранглистата и е имал скромните две титли. По пътя си към трофея той се справя с играчи като Хюит, Налбандян, Каняс, а във финалния сблъсък с Гилермо Кория. До края на кариерата си Гаудио печели още пет малки турнира на клей и не преминава повече от трети кръг в тези от Големия шлем.

Хуан Мартин дел Потро - US Open 2009
Аржентинецът е единственият действащ играч, който може да бъде поставен в тази категория с една титла от Големия шлем. Оттук нататък той има възможност да увеличи тези си титли стига да се справи с непрекъснатите контузии, които го преследват.

Анастасия Мискина - "Ролан Гарос" 2004
Мискина става първата рускиня с титла от Големия шлем на сингъл. Това се случва на "Ролан Гарос" 2004-а, когато тя прави най-добрия си турнир. "Представяла съм си, че печеля титла от Шлема. Мечтаех затова. Когато обаче се случи бе истински шок за мен," споделя рускинята.

Ана Иванович - "Ролан Гарос" 2008
Сръбкинята още от ранните си години сред професионалистите демонстрира класата си. Тя достигна три финала в турнири от големия шлем, губейки първите два съответно от Мария Шарапова и Жюстин Енен. При третия тя триумфира в Париж през 2008-а. След това обаче тя така и не може да повтори този си успех.

Франческа Скиавоне - "Ролан Гарос" 2010
Опитната италианка поднесе голямата изненада през 2010-а като успя да триумфира в Париж. Без да е постигала никакви по-забележителни резултати в кариерата си, тя съумя да направи най-добрия си турнир в тези две седмици. Скиавоне се справи по пътя си с три състезателки от топ 10.

Ли На - "Ролан Гарос" 2011
Както и Скиавоне, година по-късно в Париж зрителите видяха нова изненадваща шампионка - китайката Ли На. Интересното е, че след това тя не успя да спечели два последователни двубоя на турнирите, в които участва до края на сезона. Все пак китайката намери формата си и през тази година, когато достигна финал на Australian Open, но загуби от Виктория Азаренка.

Петра Квитова - Уимбълдън 2011
През 2011-а Квитова наистина поднесе сериозна изненада като успя да триумфира на Уимбълдън. В началото на този сезон тя дори не бе в топ 30. Петра се превърна и в първата състезателка с титла от Големия шлем, която е родена през 90-те.

Саманта Стосър - US Open 2011
По пътя си към трофея австралийката изигра маратонски сблъсък с Надя Петрова и Мария Кириленко, а във финала се наложи над местната любимка Серина Уилямс и то в два сета. Любопитното е, че за Сам това остана нейната трета и последна до момента WTA титла.

Марион Бартоли - Уимбълдън 2013
Французойката повече от изненадващо успя да спечели Уимбълдън през тази година и така да вземе първи трофей от Големия шлем в кариерата си. Бартоли имаше и сериозен късмет, тъй като в надпреварата срещна само две състезателки от топ 20. Все пак по впечатляващ начин тя дори не загуби сет в седемте си мача на турнира. Общо за нея това е осма WTA титла.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини