10 прогнози за 2010 г.



03-01-2010 23:02 | Станко Димов

 

Какво ни очаква през новия сезон в тениса? Не са малко нещата, които може да очакваме, но със сигурност ще бъде много интересно. Ето 10 прогнози (или предположения, както ви харесва) за 2010 година:

 

1. Роджър Федерер няма да спечели голяма титла. Като цяло не мисля, че Федерер е спечелил последната си титла от Шлема. Идващата година обаче се очертава като най-трудната за него от доста време. Младите звезди (Мъри и Дел Потро главно) напредват с бързи темпове, а основният му конкурент Рафаел Надал изглежда отново е в топ форма. Това трябва да бъде първата година, в която Федерер няма да спечели нито една титла от четирите големи след 2002 година.

 

2. Рафаел Надал ще спечели Ролан Гарос и Уимбълдън. Рафа няма да има дълголетието на Федерер, но към момента не това е основното при него. През юни той ще направи 24 и вероятно му остават още 2 сезона, преди коленете му съвсем да сдадат багажа. Убеден съм, че спечели ли в Париж, то той ще има огромно самочувствие за Уимбълдън...

 

3. Мария Шарапова ще триумфира на Australian open. В Мелбърн, погледите ще бъдат насочени главно към Жустин Енен, Ким Клайстърс и защитаващата титлата си Серина Уилямс. Шарапова обаче ще ги засенчи. 24-годишната рускиня имаше проблеми с контузии и това съсипа хубавия и сервис. Сега обаче изглежда е по-добра от всякога, а и сервисът й започва да се подобрява, което е много важно. Рускинята по принцип се представя добре в Австралия и няма причина тя да не си върне формата от 2007 година.

 

4. Жустин Енен ще вземе Ролан Гарос, но не и Уимбълдън. След като обяви, че се връща Енен не спря да обяснява колко иска да спечели Уимбълдън. Това е единствената титла, която й липсва, но е твърде рано да го спечели след завръщането й.

 

5. Новак Джокович ще оглави ранглистата. Сърбинът може да постигне това дори и без да спечели титла от Шлема, тъй като миналата година взе много малко точки от тях и на практика всичко над четвъртфинал ще го изстреля нагоре. Това може да се получи дори и в случай, че позная, че Надал ще спечели в Париж и Лондон. Разбира се също така означава слабо представяне на испанеца на хард - на Australian open и US Open, където има титла и полуфинал.

 

6. Винъс Уилямс няма да спечели титла от Шлема и може да се откаже. Винъс изглежда доста уморена и въобще не показа какво може през миналата година, въпреки финала на Уимбълдън със сестра й. Тя навърши 30 и вече й е все по-трудно да се бори с играчи като Енен, Клайстърс и Шарапова. Според мен, ако продължи със слабите си игри, то тя неминуемо ще се откаже в края на годината.

 

7. Аржентина ще грабне Купа "Дейвис". Неминуемо е една от най-великите тенис нации най-после да спечели своята Купа "Дейвис". Това е тяхната година. Още повече Дел Потро става все по-добър с всеки изминал месец, а Давид Налбандян се връща с пълни сили. С тази мощ те могат да вземат титлата, побеждавайки Русия и шампиона Испания.

 

8. Мелани Уден ще се срине в ранглистата. Очакванията към талантливата американка са огромни. Тя обаче има да учи още много. Нейният стил изглежда подходящ за всякакви настилки, но е много рисков. Очакват я страхотни времена, но не и специално през 2010 година.

 

9. Динара Сафина ще изпадне от топ 10. Сафина страдаше от различни контузии, а освен това и психически не беше много стабилна през 2009 година. През настоящия сезон тя ще осъзнае колко тежко всъщност е да стигнеш до номер 1 и да се задържиш там. Тя има да защитава куп точки и това допълнително ще я затоморзи. Мястото и в ранглистата бързо ще започне да се срива...

 

10. Анди Родик ще стане баща. Американецът се ожени наскоро и е логично в обозримите месеци да очакваме нещо подобно. Така че след Федерер и Анди трябва да се замисли за подобен ход...

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини