Звездна церемония в чест на последните 25 играчи №1 в света



24-08-2013 15:18

Звездна церемония по повод 40 години от въвеждането на официалната ранглиста на ATP се състоя снощи в Ню Йорк, за да почете 25-мата тенисисти, които са достигали до №1 от 1973 година насам.

За да отдадат почит един на друг, играчи от различните поколения се събраха в "Уолдорф Астория". Събитието бе уважено от първия №1 Илие Настасе, изкачил се на позицията на 23 август 1973 година, както и от неговите наследници Джон Нюкомб, Джими Конърс, Бьорн Борг, Джон МакЕнроу, Иван Лендъл, Матс Виландер, Щефан Едберг, Джим Къриър, Марсело Риос, Карлос Моя, Евгений Кафелников, Густаво Куертен, Лейтън Хюит, Хуан Карлос Фереро, Анди Родик, Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович.

Запитан какво означава за него да държи първата позиция в ранглистата, виждайки всички тези легенди край себе си, Джокович отвърна: "Това е върховната цел за всеки спортист, не просто за тенисистите. Растейки, още в детството, ти си вдъхновен от страстта и любовта към спорта, но има и още една голяма сила, която те движи напред - да се будиш всяка сутрин, да се трудиш здраво, да се развиваш, за да бъдеш №1 в света. Не много хора имат шанса да постигнат това и да стоя тук с тези големи шампиони за мен е истинска чест."

Роджър Федерер поздрави своите предшественици, като например детския си идол Стефан Едберг. "Беше важно да имам някого, към когото да гледам с уважение и да се стремя", разказа Федерер, който държи рекорда за най-много седмици на върха на ранглистата. "Всеки един от нас, които сме тук тази вечер, е жертвал ужасно много. Вложили сме огромни усилия в играта и се радвам, че днес можем да се насладим на тази сцена", добави носителят на 17 титли от Големия шлем.

Не само по-младите водачи на ранглистата почетоха своите колеги. "Тези момчета (бел. ред. Федерер, Надал и Джокович) носят факела толкова красиво", призна МакЕнроу, докато Куертен и Нюкомб му пригласяха.

Вечерта бе в чест и на бившия президент на ATP Брад Дрюит, който почина през май. Именно той постави началото на програмата, която почита 25-те №1 и 16-те от тях, които са завършвали годината на върха на ранглистата.

"За мен означава много да бъда тук и да почета Брад и това, което той създаде", призна Лейтън Хюит.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини