Мануела Малеева: Стигне ли до Ноле, Григор си е свършил работата



27-08-2013 11:21 | Станко Димов

Мануела Малеева е най-успешната българска тенисистка на US Open. Най-голямата от сестрите игра два полуфинала на единично (1992, 1993), а през 1984-а взе единствената титла за страната ни от Големия шлем - на смесени двойки с американеца Том Гъликсън. Макар и рядко да дава интервюта, "Труд" се свърза с Мануела в дома й в Швейцария, за да потърси формулата на победата в Ню Йорк.

- Григор Димитров никога не е преминавал I кръг в Ню Йорк, Цветана Пиронкова продължава да губи позиции в ранглистата. За кого ще е по-трудно в Ню Йорк?

- Григор е натоварен с очаквания за резултати, с които да защити реномето на следващата голяма звезда. Представят го като новия Федерер, от известно време от него се чака и дебют в Топ 20. Над Цвети пък тегне опасността от изпадане от първите 100 при ранна загуба. Ключовият фактор е как двамата ще контролират напрежението.

- Вие имахте ли изпитано решение за това?

- Не, не е имало мач или турнир, на който да не съм била под напрежение. Важното е да флиртуваш с него. Защото в един ден краката ти тежат или сервисът не върви, но в друг играеш по-силно заради този натиск.

- Португалецът Жоао Соуза и американката Алисън Риск не изглеждат сериозна заплаха...

- Мачовете от първи кръг ще са най-опасни за нашите. В тях Григор и Цвети тепърва ще усещат как влияе всичко - вятърът, слънцето, настилката, топките. Ако Григор стигне до III кръг и мач с Ноле (световният №1 Новак Джокович - б.р.) си е свършил работата.

- Какво е за вас титлата от US Open?

- Един много красив спомен. Не мога да я сравня с трофеите на сингъл (Малеева има общо 19 от турнирите на Женската тенис асоциация - б.р.), но в тази година не бях играла добре на единично и тази победа ме накара да забравя останалото.

- Ще гледате ли мачовете в Ню Йорк?

- За големите турнири на тв екрана вкъщи тенисът е несменяем титуляр. Срещите на българите се опитвам да следя и в интернет, когато има възможност. Ще е невероятно, ако Григор и Цвети са във фокуса на камерите в Ню Йорк и през следващата седмица.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини