Краят на формат 3 от 5



15-09-2013 00:54 | Tennis X

За да е ясно - обичам формата 3 от 5 сета, който имаме възможност да наблюдаваме по време на турнирите при мъжете от Големия шлем. Всъщност бих гледал и мачове във формат 4 от 7 или 6 от 11. Защо не? По-голямата продължителност на двубоите изисква още повече от издръжливостта на играчите и добавя към драматизма и напрежението, превръщайки даден мач в истинско изпитание. Това разделя момчетата от мъжете.

 

Гледайки двубоите между Дел Потро - Хюит, Вавринка - Джокович и дори 4-сетовия финал между Надал и Джокович, за мен обаче е сигурно, че този формат е под сериозна заплаха. Заради телевизиите и програмата, очаквам всички мачове от Големия шлем да минат във формат 2 от 3 сета до края на десетилетието, може би до четири години. Точно така, чувате го тук за първи път. Поне в САЩ, обикновените тенис фенове - като моето семейство и приятелите ми - просто нямат времето и търпението да стоят и да гледат мачове, които продължават четири или пет часа.

 

Аз съм от така наречените "вманиачени" фенове на този спорт, но дори за мен понякога е трудно да стоя и да гледам над четири часа мача между Гаске и Раонич. Представете си един обикновен средностатистически зрител, който сяда да наблюдава тенис по няколко пъти в годината. Дали наистина ще остане залепен за телевизора толкова дълго време?

 

Няколко дни след невероятния обрат на Хюит срещу Дел Потро, един репортер в talkshow на ESPN зададе резонен въпрос. Заради дългия мач на Хюит истинската звезда на вечерта, Серина Уилямс, така и не успя да излезе на корта преди полунощ. За да перифразирам, репортерът попита „Как може спорт като тениса да кара голяма си звезда да играе в 00:00 посред нощ. Хората искат да гледат Серина, но не в ранни часове на следващия ден“. И беше много прав.

 

Колко деца и дори техните родители могат да си позволят да стоят до толкова късно, за да наблюдават своя герой на корта?

 

Нека не забравяме, че US Open е най-масовото забавление в света на тениса в Америка. Това е мястото, което събира най-много тенис фенове и интересът към този спорт достига своя пик. Това дава възможност хора като Серина да трупат нови фенове, но мачове в 24:00 часа разбиват на пух и прах този шанс. А какво би станало, ако мачът на Серина не е поставен по програма веднага след дългия двубой на Хюит и колко души ще го догледат в такъв случай? Шепа, в най-добрия случай.

В тази ултра-конкурентна ера, тенисът просто не може да си позволи да прави толкова сложно за феновете следенето на един мач, на една тенис звезда. Ако този спорт ще расте и ще печели нови фенове сред младите, то да избутваш Серина в полунощ просто изобщо няма да помогне.

 

Необходима е промяна, за да покажеш най-добрия тенис пред най-много хора в даден момент. За мен, това означава излъчване на най-големите звезди в спорта в 4-часовия прайм-тайм прозорец, а за да се случи това, мъжете определено ще трябва да играят в 2 от 3, а не в 3 от 5 сета в бъдеще. Моето предположение е, че до края на десетилетието това ще бъде факт, а началото със сигурност ще бъде сложено в САЩ.

 

Разбира се, срещу подобна промяна обезателно ще има голям отпор, така че нека изследваме основните аргументи „против“.

 

Но най-големите турнири трябва да изискват най-доброто от играчите. Това ще обезличи постиженията им!

Още веднъж – обичам този дълъг формат, но моля ви кажете ми – кой друг голям спорт променя формата и правилата си за най-големите събития и турнири? Дали в голфа се добавят допълнителни рундове и повече дупки в „Мастърс“ турнирите? Не. Дали частите по време на „Супер Боул“ са по-дълги от тези по време на редовния сезон? Не. Дали в бейзбола се добавят допълнителни ининги по време на Световните серии? Не. По-дълга ли е 100-метровата пътека на Олимпийските игри? Не.

 

Е, защо тогава в тениса това се случва на турнирите от Големия шлем? Просто, защото така е било преди?

 

Вярно е, че това ще бъде голям удар по спорта в исторически план. Много хора от по-старата генерация ще скочат яростно, разбира се с право, на всякаква подобна промяна. „По мое време...“ Но не се ли смени форматът на мачовете при двойките, при това почти без никакво мъмрене. Промяна засега засегна само мачовете на двойки.

Резултатът?

По време на забележителния поход на братята Брайн в книгите с рекорди не съм чул и един писък по отношение на това, че близнаците доминират в ера, която изисква много по-малко усилия от онази, в която се подвизаваха МакЕнроу и Флеминг, а вие?

В добавка, спомням си, че когато растях в Маями турнирът беше във формат 3 от 5 сета към края на 80-те – от първия до последния мач. Какво се случи? По-малък турнир ли е този в Маями днес? По-малко хора ли го гледат след промяната? Не. Същото важи и за всички онези петсетови турнири на клей, когато се играеха допреди 10 години – Кицбюел, Щутгарт, Рим и така нататък. Дали на привържениците в тези градове наистина им липсват дните на дългите финали? Дали играчите още са ядосани на промяната? Определено не изглежда така.

 

Така че – да, историята ще бъде накърнена малко, но по дяволите – животът продължава и тенис турнирите няма да изчезнат и да бъдат забравени, независимо от формата си.

 

Но аз съм традиционалист! Играем в 3 от 5 сета от стотици години!

Страхотно! Тогава може би всички четете вестници, вместо онлайн медии, гледате филми на видео касетки и слушате плочи. Времената са други – адаптирай се или умри. Хората, особено децата, просто вече нямат времето наистина да се вкопчат в петчасово забавление, особено ако то се казва тенис! Обичам U2, но честно казано не мисля, че ще издържа на петчасов концерт, а вие?

 

Но така ще изгубим тези страхотни битки в пет сета в първите кръгове!

Вярно е, но мисля че така ще се насладим повече на останалите резултати, особено на онези, включващи големи звезди. Нещо, което мразя в турнирите от Шлема е схемата от 32 поставени играчи. Промяна, която дойде с новото десетилетие и наистина развали шоуто в първите седмици на турнирите.

 

Запитайте се колко истински добри мачове на най-добрите четирима играчи в ранглистата сте наблюдавали по време на тазгодишните мачове от Големия шлем през първата седмица? Може би няколко такива на пълния с изненади Уимбълдън. Нещо по време на останалите турнири да ви идва веднага на ум? И при мен също. Можете да благодарите за това на схемата от 32-ма поставени, която изглежда скоро няма да се промени. И още нещо за тези сблъсъци през първата седмица.

 

Когато играч заемащ №102 в ранглистата се изправи срещу Рафаел Надал шансът да станем свидетели на драма и изненада така или иначе клони към нула на всеки един ATP турнир. В мач от Големия шлем проблемът се усложнява още повече, защото този човек ще трябва да спечели ТРИ сета. Желая му късмет!

А веднъж изгубил първия сет, той знае, че все още трябва да спечели ТРИ и на практика вече се бори само за малко уважение. Резултатът, разбира се, не е никак приятен и дори е болезнено да виждат как тези играчи се мъчат да спечелят геймове на тези големи кортове пълни със зрители. Зрители, които се чудят това ли е тениса – едностранни разрушителни акции.

 

Във формат 2 от 3 сета тези играчи със сигурност имат поне малко по-добър шанс да направят изненада или поне да бъдат конкурентни. Дава им надежда, а тази надежда може да се транслира в по-добър тенис и да предложи повече шоу за обикновения зрител, който сменя каналите или просто е решил да отиде на мач на живо, вместо някъде другаде.

Ако съм играч назад в ранглиста, ако съм квалификант, преди двубоя бих си казал, че просто трябва да бъда на върха на своите възможности за около два часа, да дам всичко и да имам малко късмет.

 

И още нещо – наистина ли имахме нужда от още един сет в мачовете Джокович – Беранкис, Джокович – Соуса, Мъри – Майер или Надал – Дутра Силва? Къде беше огромната врява за още тенис от страна на трибуните по време на тези мачове? Ако бяха спрели след втория сет тълпата вероятно щеше да избухне в аплодисменти. Аз със сигурност щях. Вместо това, просто смених канала.

 

Играчите ще се разбунтуват!

О, наистина ли? Със сигурност, някои играчи, особено тези с по-специално отношение към историята на спорта, първоначално ще изкажат своето неодобрение в публичното пространство, но честно казано мисля, че в личен разговор биха празнували като рокзвезди от подобни новини.

Да ти плащат същите пари за по-малко работа? Кой не иска подобна сделка? Това е мечта.

 

Освен това смятам, че ще видим по-малко контузии при по-кратки мачове, може би намаляване на използването на забранени вещества. Доволни със сигурност ще са и жените, които вече няма да бъдат „заключени“ в програмата, очаквайки края на някой петсетов мъжки маратон. Така че всички печелят!

 

Петсетовите двубои са толкова вълнуващи, толкова изпълнени с драматизъм!

Това е абсолютна истина и аз обичам този формат точно поради тази причина. Какво по-хубаво от това да наблюдаваш двама изключително равностойни играчи да се борят един срещу друг пет часа в горещ, влажен ден! Това е страхотно TV шоу!

Но нека бъдем честни, да не би да няма хубави трисетови двубои? Разбира се, че има. Мачовете между Ноле и Надал и между Федерер и Надал през това лято бяха невероятни. Онези от вас, които наблюдаваха на живо тези мачове – почувствахте ли се след техния край излъгани или неудовлетворени? Наистина ли имахте нужда от четвърти или пети сет? Вярвам, че моят тенис глад бе задоволен за тази нощ.

 

Мъжете трябва да се отличават по нещо от жените!

Защо? Да не би олимпийският маратон при жените да е по-кратък от този при мъжете? Или пък плувният басейн за двата пола да има различни размери?

Ако искате да направите този спорт наистина равнопоставен, трябва всички да играят при еднакви правила и в еднакъв формат. Какво толкова е станало? Защото, познайте какво – жените никога, никога няма да заиграят във формат 3 от 5 и ако мъжете преминат към 2 от 3 този спор най-после завинаги ще спре да ни занимава. Веднага отбелязвам, че аз също съм на мнение, че мъжете трябва да печелят повече от жените от турнирите от Шлема, но нека го разберем – това никога няма да случи, така че нека вземем решение, което да сложи точка на този въпрос.

 

Средното времетраене на един мач от US Open е еднакво с това при други спортове!

Значи всичко е наред, тъй като близо половината от мачовете при мъжете са по дълги от средно дълъг мач в NFL? Това е хубаво? Ами не, не е. Защото футболът е едно, а тенисът – друго. И не забравяйте, че в NFL, NBA или дори в NHL има достатъчно дълги почивки, които позволяват на зрителите да си вземат малко въздух.

Освен, ако Джон Иснър не реши да се преоблича 30 минути, в тениса няма продължителни паузи. Никакви! Мачовете в NFL бяха ограничени до около три часа през този сезон, защото това е лимитът който феновете могат да поемат и това е, което телевизиите искат.

 

Сега още малко ползи...

 

Повече гъвкавост в TV програмите и интересите

Както знаете или би трябвало да знаете, телевизията е това, което решава съдбата на големия спорт. Те са онези, които плащат големите пари и поради тази причина притесненията им имат значителна тежест. Смея да прогнозирам, че ако телевизията поиска от мъжете да заиграят в 2 от 3 сета, няма да го обмислят твърде дълго. И не говоря само за американските пазари.

Почти всички спортни събития в САЩ продължават около два и половина до три часа. Това е лимитът. Бейзболът и колежанският футбол имат тенденция евентуално да прекрачват тези граници. Проблемът на тениса е, че когато една телевизия излъчва мач във формат 3 от 5 сета, той може да продължи 90 минути, но може да бъде и 5 часа. А това не е никак добра новина за големите мрежи като CBS, които обичат да имат някаква идея кога ще свърши определено събитие, за да оформят своята програма.

По-кратките мачове ще облекчат тези опасения и определено ще направят тениса по-привлекателен продукт. Това ще позволи по-голяма гъвкавост в програмата и ще намали шансовете да бъдат спирани и изваждани от нея други предавания.

Зная, че Интернет стриймовете са последния писък на модата, но стандартната телевизия все още е №1, когато искаш да достигнеш до масите. А тенисът трябва да се постарае да бъде по-достъпен за тях. Форматът 3 от 5 сета не е най-доброто послание в тази връзка.

 

Без повече петсетова извънредна преумора

Има ли нещо по-лошо от това да очакваш даден голям сблъсък в късните фази на турнир от Големия шлем и в крайна сметка да изживееш разочарование, тъй като един от играчите само преди ден е изгубил всичките си сили в петсетова битка. Виждали сме го много пъти и сме си казвали: „Жалко, че моят любимец игра пет сета и няма шанс в този мач“. С изключение на най-големите играчи, това се случва редовно. Играчите, които спечелят петсетов двубой почти винаги са изчерпани за следващия сблъсък. Не зная дали това е просто извинение, но го чета редовно и го слушам в интервютата. „Така и така, спечелих брутален мач в последния рунд, така че имам малки шансове днес“.

 

Ако се целиш високо, един дълъг мач със сигурност не трябва да те изхвърля от турнира. Но така или иначе тенисът става все по-изискващ физически, просто това е реалността в днешни дни.

 

По-добра програма на турнирите

Бройте ме към онези, които не смятат обедните сесии на „Артър Аш“ и „Род Лейвър“ за особено впечатляващи. Обикновено те включват един мъжки двубой напъхан между два женски. Поради фактът, че мъжкият тенис е на преден план в днешно време, това не е особено добра идея за притежателите на билети и нещата не се получават добре, особено в Ню Йорк.

Турнири като US Open и Australian Open се плашат да поставят втори мъжки мач по време на обедната сесия, тъй като се страхуват да не би скъпоценната им вечерна такава да бъде унищожена. Формат 2 от 3 сета ще позволи на организаторите да слагат добрите мачове там, където им е мястото – на основните кортове!

Освен това няма няма да се притесняваме, че мачовете ще продължат прекалено дълго в ранните часове на нощта и децата няма да могат да наблюдават най-доброто от онова, което спортът предлага.

 

Това са няколко от ползите турнирите от Големия шлем да скъсят формата. Ако все още не сте убедени, просто се запитайте:

Ще спрете ли да си купувате билети?

Ще спрете ли да гледате мачовете от Шлема по телевизията?

Ще спрете ли да обичате любимите си играчи?

Наистина ли те самите ще бъдат толкова ядосани?

 

Запитайте се какво ще изгуби тениса, ако се налага да мине през това. Вярно е, че повече от най-великите мачове са били във формат 3 от 5 сета. Но познайте какво – това просто ще бъде заменено от велики битки в три сета. Не се притеснявайте.

 

За финал, нека още веднъж да го кажа – не казвам, че искам тази промяна да се случи. Казвам, че тя ще се случи. Така че бъдете подготвени и не оставайте изненадани, когато това стане факт. Вярвам, че US Open ще постави началото до края на десетилетието, а може би доста по-скоро. И знаете ли какво? За тенисът това ще бъде добре.

 

Автор: Шон Рандал, Tennis-X.com
Превод: Николай Драганов, Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини