Малкият Джокович



16-09-2013 20:45 | The New York Times

Миналия понеделник очите на целия тенис свят бяха вперени в „Артър Аш Стейдиъм“ в Ню Йорк, където Новак Джокович за 37-ми път се бе изправил срещу Рафаел Надал. Няколко хиляди километра на изток в едно малко грандче в Босна и Херцеговина – Баня Лука, един друг Джокович е наблюдавалот хотелската си стая, изживявайки всеки момент с мечтата някой ден той самият да изпита адрелинът от двубой на такова ниво.

 

18-годишният Джордже Джокович е по-малкият брат на Ноле и е считан за голям талант. Само двете му победи в първата му година като професионалист обаче говорят, че времената не са никак леки.

 

Неговото пребиваване в Баня Лука не продължи дълго. Джордже влезе в турнира от сериите „Чалъджър“ на клей с уайлдкард , но успя да спечели само три гейма в мача си срещу Диего Себастиан Шварцман от Аржентина, намиращ се под №133 в ранглистата.

 

Джордже признава, че с все по-голямото физическо натоварване в съвременния тенис малко тийнейджъри могат да оцелеят в големия ешалон на спорта. Търпението е жизнено важен фактор, имайки предвид, че пикът на всеки играчи е в средата и към края на 20-те му години. Също както и своя брат, малкият Джокович има пълна вяра в собствените си възможности и шанса някой ден да бъде на върха.

 

„Тактически стоят много добре“, споделя той в телефонно интервю. „Определено чувствам, че мога да се противопоставя на играчите от Топ 200, но ми липсва увереност. Годината наистина беше тежка за мен. Не спечелих много мачове, но беше добра подготовка за следващите няколко години, защото понатрупах опит. Знам, че мога да победя много от тези момчета, които срещнах, но ми трябва време. Знам, че трябва да бъда търпелив и да изчакам своя шанс.“

 

Не винаги е лесно да си роднина на суперзвезда. (22-годишният Марко Джокович също изпитва сериозни трудности при професионалистите.) Фамилията му гарантира любопитни и често критични погледни навсякъде, където се появи. По време на турнирите това е по-скоро камък на шията му и носи извънредни очаквания.

 

„Когато останалите играчи видят името ми в схемата, те виждат, че ще играят срещу Джокович. Чувствам се обаче по-спокойни, защото се надъхват и си казват: „Добре, просто ще изляза и ще го победя!“. На практика това ги мотивира допълнително, което прави ситуацията още по-тежка за мен, но се опитвам да се справя с това по възможно най-добрият начин“, продължава „Джоле“.

 

„Предполагам, че най-големият проблем всъщност е в главата ми. Опитвам се да изграя своето собствено име и е много трудно. Всеки гледа към мен с мисълта за Новак и това добавя голямо напрежение, но аз давам всичко от себе си, за да разберат, че съм Джордже, а не Новак Джокович.“

 

Една от добрите страни на тази фамилия е факта, че Джордже редовно получава уайлдкард от организаторите на малки турнири из Европа, които по този начин вярват, че ще спечелят интерес към своята надпревара. Тези подаръци обаче изправят малкият Джокер срещу опитни професионалисти, за които той още не е готов.

 

„Влизам в директно в основната схема и откривам, че просто не мога да се боря с тези момчета. Просто са много по-здрави от мен. Сега планирам да играя колкото е възможно повече мачове, дори това да означава да играя квалификации, просто за да натрупам часове и самочувствие на кортовете. Това ще ми позволи да показвам най-добрия си тенис във важните точки“, вярва Джордже.

 

По отношение на очакванията към себе си, в полза на своя брат не беше и самият Новак. През 2008 година, след като спечели Australian Open той призна, че всъщност Джордже е бил дори по-талантлив от него. Това веднага стовари върху младокът голямо внимание. Далеч от камерите обаче, Ноле помага много на своя малък брат, като тренира с него и му дава безценни съвети за живота на и извън корта.

 

„Той винаги е казвач, че аз съм най-големият талант, но талантът е около 2%“, споделя Джордже. „Талантът не върши много работа. Той просто ти помага да развиваш играта си по-бързо. Работя много здраво и се надявам, че един ден трудът ми ще бъде възнаграден.“

 

„Новак е страхотен брат. Казва ми как да се държа, как да се справям с медийния интерес и как да не губя своите приятели. Ние тенисистите пътуваме много от един турнир на друг, тренирам в различни академии. Бях при Ник Болетиери, бях при Ники Пилич, така че съм извън страната и нямаше как да виждам приятелите си три или четири години“, споделя младокът.

 

През този уикенд Новак Джокович игра за своята Сърбия в Купа „Дейвис“ и успя да я изведе до успех над Канада и финал в турнира. Самият Джордже подобно на брат си споделя, че за него е било уникална емоция да защитава националния флаг в юношеското издание на неофициалното отборно световно първенство по тенис по-рано това лято.

 

„Да играя за страната си в младежката Купа „Дейвис“ беше невероятно. Отчаяно се борих за победата. Аз, Новак и Марко обичаме родината си, а да бъдеш рамо до рамо със своите съотборници, да пътуваш и да играеш срещу други държави е много специално усещане.“

 

За какво мечтае Джордже? Разбира се, да се състезава в големите турнири, може би заедно със своя брат. Голямата му мечта е да се изправи срещу Новак в турнир от Големия шлем.

 

„Това би било невероятна гледка за нашите родители. Всъщност често сънувал това. Просто да се изправя срещу него, без значение дали ще спечеля или загубя. Когато се събудиш, има две страни на нещата. От една страна си щастлив и вдъхновен от усещането, но от друга си тъжен, че е било само сън. Би било страхотно. Да играя срещу брат си някой ден ще бъде невероятно и наистина се надявам, че някой ден ще се случи“, завършва младият Джордже Джокович, който към днешна дата се намира под №1642 в света.

 

Автор: David Cox, The New York Times
Превод: Николай Драганов, Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини