Тенис празник за деца аутисти на кортовете на БНТЦ



22-09-2013 14:25

В неделя на кортовете на Българския национален тенис център се проведе празник, посветен на деца аутисти под наслов "Деца помагат на деца". Няколко десетки деца с този проблем получиха първия си тенис урок. След това, като част от празника, се изигра двубой между държавните шампиони до 12 години Розалина Юсева и Адриан Андреев и националните треньори и бивши номер едно на България Тодор Енев и Ивайло Трайков.

Двойките имаха и треньори, в лицето на посланиците на добра воля и телевизионни звезди Гала и Камен Воденичаров, а водещ на мача беше Део, който също е посланик.

На събитието присъстваха в качеството си на посланици на добра воля също Негово превъзходителство посланикът на Литва Дариус Гаудис, депутатите Ирена Соколова и Георги Кадиев, председателят на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева, писателят Калин Терзийски, представителят на Омбудсмана на Република България д-р Попвасилев и Теодора Филева от СОС. Сред зрителите беше и селекционерът на националния отбор по футбол Любослав Пенев.

Празникът се превърна в истински спортен, защото освен тенис, децата аутисти можеха да играят и баскетбол и видяха демонстрация по таекуондо.

"Връзката ми с тези деца датира от години - призна водещият Део. - Владислава Цолова от фондация "Стъпки за невидимите деца на България" ми беше изпратила писмо с молба да бъда водещ на тяхна проява. Приех без колебание и така се запознахме. На първия техен концерт нямаше нито една медия, а днес виждате какъв интерес има. Обществото трябва да разбере, че аутистите са деца, на които трябва да помагаме, за да се социализират. Трябва да припомня, че аутист е бил и Леонардо да Винчи".

Народното събрание прие на 20 септември на второ четене допълнение в Закона за народната просвета. В него беше допълнено във "форми за обучения" с комбинирана форма за обучение за деца със специални образователни потребности, което означава те да влизат в определени часове, с цел социализация, а в други да се обучават на индивидуално обучение, с цел на максималния капацитет на възможностите им.

Проявата се осъществи лично с подкрепата на Стефан Цветков – председател на Българската федерация по тенис, Столична община, Минерална вода „Девин”, „Зайо Байо”, Рефан и доброволците от Ресурсен център - София и Държавен логопедичен център и Фондация “Стъпки за невидимите деца на България”.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини