SI.com: Победата на Халеп в София я качи в подножието на топ 10



11-11-2013 16:20 | Станко Димов

Коментаторът на Sports Illustrated Кортни Нгуен се свърза със Симона Халеп и нейната агентка Вирджиния Ружици по телефона, веднага след като румънската тенисистка спечели Garanti Koza WTA Турнира на шампионките в София. Ето най-интересното от статията, публикувана на сайта SI.com.
 
Шест титли, повече победи за един сезон, отколкото беше спечелила в цялата си кариера. Възход от №47 до №11 в ранглистата. Симона Халеп няма идея как точно е станало всичко това.
 
"Не вярвах в началото на сезона, че мога да спечеля шест титли - казва тя. - Просто исках да играя по-агресивно и да навлизам повече в корта. Справих се добре и се надявам да запазя това чувство и през следващия сезон".
 
22-годишната румънка увенча сезона на своя пробив, като спечели Турнира на шампионките пред многобройна публика, в която беше и най-големият тенисист от нейната родина - Илие Настасе. Победата изпрати Халеп на границата да стане третата румънка в топ 10 след своя мениджър Вирджиния Ружици, шампионка от "Ролан Гарос" през 1978 г., и Ирина Спърля. Петте победи на Симона в София закръглиха сметката й на 53 успеха, което е трето постижение в WTA за сезона след Агниешка Радванска (56 победи) и Серина Уилямс (78 победи). Американката е единствената с повече титли от Халеп през годината - 11.
 
Промяната в мисленето помага на Симона за прелома. Бившата №1 в света при девойките и шампионка от "Ролан Гарос" през 2008-а усети товара на големите очаквания при преминаването си при жените. Напрежението я скова и безрадостността започна да пропълзява в нейната игра.
 
"Преди излизах на корта мислейки, че трябва да спечеля мача, което не беше добра идея. Тази година се опитах да получа удоволствие от играта, да съм по-освободена, да играя просто защото обичам тениса и искам да се усъвършенствам. Като девойка играех по подобен начин. Винаги съм искала да бъда агресивна на игрището. Но след това промених някои удари - като моя форхенд например, и позагубих увереност. Този сезон започнах да удрям по-добре топката, повярвах в своя форхенд. Съзнанието ми беше по-освободено, защото удрях топката добре, бях по-агресивна и се движех отлично", казва Халеп.
 
Резултатите не идват веднага. От януари до април 2013 година Симона печели само в един турнир два поредни мача. Тя страда от контузия в кръста и други травми, които се отразяват на подготовката й. Халеп смята за повратна точка загубата в три сета от Лурдес Домингес Лино в първия кръг на турнира в Мадрид през май, защото се е чувствала напълно здрава.
 
"Този двубой беше невероятен за мен. Играх три часа и след турнира почувствах, че мога да се състезавам на високо ниво", спомня си румънката. После Халеп влиза в новините като печели в Рим седем мача за осем дни и стига до полуфиналите, тръгвайки от квалификациите. Въоръжена с подобрен сервис и мощен форхенд, тя побеждава три тенисистки от топ 20 - Агниешка Радванска, Роберта Винчи и Йелена Янкович. Успехът във втория кръг срещу Радванска с 6:7(2), 6:1, 6:2 е определящ за сезона на Симона.
 
"След като загубих от нея с 1:6, 2:6 на Australian Open през 2011 година, си казах: "Никога не мога да я победя". Радванска играеше невероятно, но след Рим вече си мислех: "След като мога да спечеля срещу нея, мога да победа много тенисистки". Това беше най-важният момент в моята кариера", признава шампионката, която е родом от Констанца.
 
Халеп потегля. Печели първата си титла от турнир на WTA на червени кортове в Нюрнберг през юни. Седмица по-късно побеждава и на трева в Ден Бош, следва и нова купа на клей в Будапеща. Тя добавя и титла на твърди кортове през август в Ню Хейвън, след успехи над Каролина Вожняцки на полуфинала и над Петра Квитова на финала. Симона спечели и последните два турнира през сезона след успехи в зала в Москва и София над бившата шампионка от US Open Саманта Стосър. Така румънката завърши с 6-0 баланс във финални двубои, за разлика от 0-3 през 2012 година.
 
Въпреки успехите и титлите Симона Халеп остана малко встрани от светлините на прожекторите, заради скромното представяне в турнирите от Големия шлем. Тя загуби от поставени тенисистки в първия или втория кръг в Мелбърн, Париж и Лондон. В Ню Йорк, като №21 в схемата, румънката стигна до четвърти кръг преди изненадващата й загуба от Флавия Пенета.
 
Според Вирджиния Ружици, една от целите на Халеп през 2014 година е да играе по-добре точно на големите турнири. Агентката вярва, че нейната клиентка има талант да намери място в топ 5 на ранглистата.
 
"Нейната игра се основава на увереността. Главната ни задача за догодина е тя да запази тази увереност, което е по-важно от това кой турнир ще спечели. Симона си беше поставила за задача тази година да завърши в топ 20 и куриозното е, че и за 2014-а си е поставила същата цел. Тя е много скромен човек и ще се опита да играе без напрежение, доколкото това е възможно. Сигурна съм, че дълбоко в съзнанието си има още по-големи амбиции", коментира Ружици.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини