Постижение на годината - Анди Мъри и мечтата "Уимбълдън"



18-11-2013 20:01 | Николай Драганов

Сезон 2013 вече е зад гърба ни, а това означава, че е време за годишни награди. В течение на настоящата седмица един от най-авторитетните тенис сайтове TENNIS.com ще отдели внимание на победителите в няколко категории. 

 

Първата от тях е за "Постижение на годината" и отива при Анди Мъри и спечелването на Уимбълдън. 

 

"Знам колко много всички искахте да видите британец победител на Уимбълдън. Надявам се да се насладите. Дадох всичко от себе си"

 

По този скромен и прозаичен начин Анди Мъри стана първият британец от 77 години насам, който печели трофея в "Ол Инглънд Клъб". Безспорно думите му бяха повече от скромни и до някаква степен сякаш подценяват постижението. Британските фенове на тениса не само се насладиха на този триумф, но буквално превърнаха кортовете в арена, на която сякаш се провеждаха финалите на Световно първенство по футбол. Всеки следил кариерата на Мъри от ранна детска възраст пък знае, че той със сигурност е "дал всичко от себе си". Всъщност, той е посветил живота си на тази цел.

 

И въпреки всичко в продължение на години изглеждаше вероятно мечтата му да си остане неизпълнена. В очите на доста хора, Мъри беше точният човек в погрешното време. Голям талант, но състезаващ се в ерата на най-големите таланти в историята. Той загуби два полуфинала от един от тези най-добри на всички времена, Рафаел Надал и веднъж на финал от друг от тях - Роджър Федерер. Това лято жребият накара цялата страна да изтръпне, изпращайки Рафа и Роджър в половината на Мъри. Ако искаше да спечели трофея, трябваше да го направи по трудния начин.

 

Но през 2013 година "проклятието на Фред Пери" се превърна в благословия. Надал отпадна в първи кръг, а Федерер го последва два ти по-късно. Изведнъж пътят към финал за Мъри се оказа широко отворен. Но както всеки британски фен ще потвърди, това е Уимбълдън, където Тим Хенман прекара десетилетие, в което сбирката за следобеден чай се превръщаше в смъртоносно приключение. Мъри продължи тази традиция, успявайки са обърне Фернандо Вердаско от 0:2 сета, а почти същото трябва да се случи и срещу Йежи Янович на полуфиналите.

 

На финала Анди Мъри се изправи срещу друг представител на "най-великата ера" - Новак Джокович. В по-голямата част от този знаменит следобед всичко вървеше гладко. Кралската ложа, изпълнена със знаменитости видя как британското момче печели първите два сета и пробива в третия. Напрежението се покачи до невиждани размери, когато Мъри сервираше за мача и поведе с 40:0. Три шампионски точки.

 

Но проклятията не се заравят толкова лесно. Джокович спаси и трите точки, като на свой ред стигна до три такива за пробив. Мечтата се превръщаше в кошмар, а тълпата утихна в страх.

 

Този път щеше да бъде различно. Този път феновете бяха прави да вярват. Мъри се пребори с трите шанса на Ноле и издържа достатъчно дълго, за да види финалния бекхенд на съперника си да отива в мрежата. "Главата ми сякаш беше навсякъде", каза Мъри за този гейм. Няма шега - в този момент на триумф, първите хора с които Анди отпразнува бяха... журналистите. Малко по-късно той за малко да забрави да прегърне майка си.

 

Анди Мъри - съвестен, методичен, мотивиран играч, който научи урока си и успя да преодолее доста тежки загуби, без да спре стремежа си към развитие, се превърна в точния човек в точното време.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини