Шампионски старт на годината за Матадора (видео)



04-01-2014 19:21

Световният №1 Рафаел Надал започна по отличен начин сезон 2014, след като триумфира във финала на турнира в Доха. Испанецът се наложи с 6:1, 6:7(5), 6:2 над Гаел Монфис и грабна 61-ви трофей в своята кариера.

Надал печели за първи път турнира в Доха, а началото на новия сезон отново е обещаващо - през миналата година Рафа пропусна турнирите на твърди кортове в началото на кампанията, но грабна няколко клей турнира в Южна Америка, а в края на годината завърши с рекордните 10 титли.

Матадора има един изгубен финал в този турнир - през 2010 година, когато отстъпи на Николай Давиденко. В сблъсъците с Монфис Рафа вече води с 9:2 победи, като двата успеха на французина са именно в Доха.

По пътя към титлата в Катар Матадора надигра Лукаш Росол, Тобиас Камке, Ърнест Гулбис и Петер Гойовчик, като в почти всички мачове спечели неочаквано трудно, особено срещу двамата германци, когато изгуби по един сет.

Първата част на финалния двубой срещу Монфис бе може би най-силната на турнира за Надал, който поведе с 5:0 срещу французина. Монфис успя да вземе един гейм за своята чест, но секунди по-късно с гейм на 0 Рафа затвори първата част с 6:1.

Намиращият се на 31-ва позиция в ранглистата Монфис успя да върне интригата в мача, повеждайки с пробив с 3:0 на старта на втория сет. В седмия гейм Рафа успя да намали за 3:4, а малко след това и да изравни. Стигна се до тайбрек, в който един единствен минипробив в полза на Монфис реши нещата в негова полза и резултатът в сетовете бе изравнен.

 

Решителната трета част започна трудно за Монфис, който трябваше да спасява поредни точки за пробив във втория гейм. Французинът се справи, но при втория си начален удар в сета бе пробит от Надал, който поведе 3:1. Ключов се оказа петият гейм, в който Рафа на свой ред изостана 0:40, но спаси и трите поредни точки за пробив, а впоследствие и още една. Това отчая Монфис, който в края на сета при 5:2, допусна и втори пробив, с което осигури трофея в ръцете на испанеца.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини