Впечатляващ триумф за Ли На



25-01-2014 12:18

Най-успешната китайска тенисистка в историята Ли На На спечели Откритото първенство на Австралия. След два загубени финала тя успя да се наложи днес над Доминика Цибулкова след 7:6(5), 6:0. По пътя си към трофея тя загуби само един сет и напълно заслужи отличието.

Това е втората титла от Големия шлем за Ли На след тази от "Ролан Гарос" 2011. Общо в кариерата си тя има 9 WTA трофеи. Тя става и първата шампионка на над 30 години в Мелбърн след Маргарет Корт, която триумфира през 1973-а.

Първият сет от двубоя бе повече от оспорван. Ли На започна по-добре и проби още в откриващия гейм като след няколко равенства Цибулкова допусна двойна грешка в решаващия момент. Китайката не успя да задържи дълго преднината си като допусна връщане на пробива за 3:3 като в този шести гейм двете направиха множество дълги разигравания.

Последваха редица равностойни геймове преди Ли да пробие за 6:5 и да сервира за спечелването на сета. Тя обаче направи няколко лесни грешки и Цибулкова се възползва, за да пробие - 6:6. В тайбрека Ли демонстрира най-доброто от атакуващата си игра и дръпна бързо с 5:1 точки. В крайна сметка тя затвори след 7:3 за 71 минути игра.

Втората част далеч не бе толкова равностойна. Ли На се възползва от психологическото си предимство и проби на старта, за да вземе аванс от 3:0. До края на двубоя световната номер 4 повиши още нивото си на игра и не остави никакви шансове на Цибулкова дори да спечели гейм.

Очаква се с началото на новата седмица китайката да стигне до №3 в световната ранглиста и само на няколко точки от втората позиция, която би била рекордна за нея. Любопитно е да се отбележи, че Ли На не игра с нито една състезателка от топ 20 на ранглистата по пътя към трофея.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини