НА ЖИВО: Големият финал – Рафа срещу Стан



25-01-2014 17:49 | Йордан Божинов

Само един, но пък за сметка на това най-важният двубой, остана да се изиграе от тазгодишното издание на Australian Open. В неделя сутрин (10:30 часа българско време) ще започне финалният мач при мъжете, като за трофея ще спорят Рафаел Надал и Станислас Вавринка. И ако достигането на световния №1 до мача за трофея не е изненада, то не може да бъде казано същото и за Вавринка. От години насам швейцарецът демонстрира израстване, но големият пробив така и не идваше, до тази година.

Надал и Вавринка се познават достатъчно добре, като до момента са се срещали 12 пъти. Превъзходството на Матадора е смазващо – 12 победи, при това без загубен сет. Статистиката обаче не притеснява Stan The Man.

„Преди двубоя ми с Джокович беше същото. 13 или 14 последователни загуби. Позитивното при мен е, че винаги се старая и вярвам, че мога да променям подобни негативни статистики”, коментира Вавринка.

„Определено смятам, че в момента Надал играе страхотен тенис, може би най-добрия. Особено трудно е да играеш срещу него във вечерната сесия, защото условията за игра стават малко по-бавни. Той определено може да покаже играта си, да бъде агресивен. Играл съм с него толкова много пъти, губил съм толкова много пъти, но отново ще опитам. Знам, че трябва да го направя. Знам, че трябва да бъда агресивен, да сервирам наистина добре и да се опитвам да го притискам при всеки шанс. Ще видим как ще се справя с тази задача утре вечер”, коментира швейцарецът.

Напълно очаквано ласкави думи за съперника каза и Рафа Надал. „Вавринка от много години е в елита и се радвам, че трудът му излиза на бял свят. Той е страхотен, намира се в невероятна форма. Определено ме очаква много труден двубой. Той победи Джокович, това говори ясно в каква форма е. Освен това говорим за финал, вълнението винаги е голямо. Не мога да намеря думи да опиша как се чувствам. Миналата година пропуснах турнира заради контузия, тази година се върнах в Австралия и ще споря за трофея. Това е невероятно”, коментира Надал.

Запитан дали мисли за изравняването на постижението на Пийт Сампрас от 14 титли от Шлема, Надал каза следното: „Това би било страхотно, но за да се случи, трябва да победя Вавринка, което няма да е лесно”.

Любопитното е, че ако победи в неделя, Рафаел Надал ще стане първият, който е печелил всички турнири от Големия шлем поне по 2 пъти. В навечерието на сезона треньорът на Рафа – Тони Надал категорично заяви, че триумф в Мелбърн ще бъде цел №1 за световния №1 за годината. Ако Рафа спечели, то той ще има 14 титли от Шлема, колкото и Сампрас. Именно американецът пък ще връчи трофея на новия шампион.

ЛИНКОВЕ ЗА ДВУБОЯ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини