Матей Пампулов: Държавата не реагира адекватно на Големия бум на тениса



Матей Пампулов: Държавата не реагира адекватно на Големия бум на тениса
Свързани новини
Тагове
28-01-2014 17:51 | Станко Димов

Матей Пампулов е бивш български тенисист. Роден е на 29 април 1949 г. в Пловдив. Дългогодишен национален състезател за Купа "Дейвис", където има 20 участия  Заедно със своя брат-близнак Божидар Пампулов са една от най-успешните двойки в историята на Купа Дейвис. През 1973 г. Има участие в квалификациите на Уимбълдън, а през 1975 г. на "Ролан Гарос". През 1975 г. Матей и Божидар Пампулови печелят сребро на двойки от Европейското първенство във Виена, което е първи медал за България от голямо официално състезание. През 1978 г. печели турнир в Истанбул на двойки с Божидар Пампулов. През 1980 г. братята отново печелят турнира на двойки. През 1983 г. след като приключва професионалната си кариера става капитан на отбора за Купа "Дейвис".

- Г-н Пампулов, светът е очарован от играта на Григор Димитров в Австралия. Как оценявате вие неговото представяне като човек, който отдавна го следи?
- Достигането до втората седмица на Australian Open беше дългоочакван и заслужен успех. Григор най-после зае мястото, което отдавна му предричаха - да бъде в световния елит. Постигна го в седмица, през която минаха само най подготвените (всички знаем за рекордно високите температури). Така той доказа, че е част от най- добрите играчи в света, които вече имат нов о много опасен противник.

- Как виждате неговия прогрес през годините и докъде ще стигне той?
- Развитието на Григор като играч от световния елит върви планомерно. Любителите на тениса желаят световният номер едно при юношите веднага да влезе в топ 10 при мъжете. В мъжкия тенис първите места в световната ранглиста са окупирани от играчи "зверове", които много трудно биха се разделили с тези позиции. Победите над Джокович и Ферер вдъхновиха Гришо и той разбра, че неговото време е настъпило. Най-после попадна на истинския за него треньор. Резултатите са вече видими. Сервисът, форхендът и волетата са оръжия, на които и Надал не може да отстои. Играчите от неговата генерация вече завземат заслужено предни позиции в световната ранглиста. До преди турнира в Мелбърн специалистите смятаха, че Раонич е изпреварил Григор. Той ги опроверга по най-категоричния начин. Надявам се и силно желая пътят му към върха да продължи!

- Какви са вашите впечатления от условията за подготовка в Националния тенис център на България?
- Една от мечтите ми вече е реалност, най-после българският тенис има своя Национална база! Кортовете в Борисовата градина са едни от най-хубавите в София. Те бяха построени по случай Световните студентски игри, които се проведоха през далечната1961 година в София. От тогава до днес тенисът в България извървя дълъг път. Студентският спорт почти замря, за да отстъпи място на професионалния. Така че логично базата премина при истинския си собственик. Най-големите турнири на открито спокойно могат да се провеждат там. Следващата стъпка е и залата да премине към НТЦ,така че да се играе лято и зима.

Националните състезатели от всички възрастови групи могат да тренират в Центъра с елитни треньори по тенис и фитнес - безплатно, какво по хубаво от това?!

Световно известни треньори и тенисисти са гости на НТЦ ( Жюстин Енен, треньорът на Моресмо - Патрик Симон, Патрик Муратоглу, Пол Макнами и др.). Играчи и треньори могат да черпят вода направо от извора, както е казал народът.

- Какви са вашите впечатления от работата на БФТ? Има ли промяна през годините откакто вие познавате работата й?
- В последните 20 години настъпиха бурни промени във всички сфери в нашия живот, включително и в спорта. Във времето, през което се състезавах, БФ Тенис олицетворяваше властта. Изключване от националният отбор означаваше края на международната кариера на тенисиста. Въпреки тежките времена имаше и Председатели на федерацията, които бяха с големи сърца за тениса - Димитър Харалампиев, Стефан Ганев.

Днес задачите на БФТ са по-различни. Тя трябва да подпомага националните играчи, да помага на клубовете, които никнат като гъби, да организира турнири, да привлича спонсори (финансовата помощ, която тенисът получава от държавата, респективно Министерството на спорта, никога не е била реципрочна с третото място по популярност, което тенисът заема като спорт).

Няма тенисист от националните отбори,който може да се оплаче, че не му е помогнато. Участие в зимни и летни европейски купи, лагер-сборове, международни турнири в България от календара на Тенис Европа за 12, 14, 16 годишните и от календара на ITF за 18 годишните; ITF турнири за мъже и жени и пр.

Над 100 турнира за 2012 за най-малките (до 10 год) - впечатляваща статистика!
Новото време изисква нови хора, които освен голямо сърце за тениса, да владеят перфектно английски език, да комуникират непрекъснато с международните тенис организации, със спонсорите, които е все по-трудно да се намерят, с журналистите, с кметствата и т. н.

Мисля, че българският тенис има късмет да има президент като Стефан Цветков.

- Къде виждате бъдещ потенциал на развитие? Ролята на Цвети Пиронкова и Григор Димитров...?
- Благодарение на невероятните успехи на Пиронкова и Димитров сме свидетели на "големия бум" на тениса у нас. Моментът е много важен и не бива да се пропуска. Както вече казах помощта от държавата не е адекватна, би трябвало да се мобилизират по места кметства и общини, да се започне строителство на обществени тенис кортове. "Тенис революцията", която Били Джийн Кинг извърши успешно преди много години в САЩ, се състоеше тъкмо в това - превръщането на тениса в "народен спорт".

Ако Румен Сербезов не беше построил тенис базата в Хасково, може би днес нямаше да говорим за Григор Димитров.

Тенис клубовете като че ли се преориентираха и за съжаление повече се стремят да бъдат финансово успешни. Димитър Войнов в София, Дора Рангелова в Пловдив са едни от малкото, които обръщат основно внимание на високото спортно майсторство.

- Вие сте един от най-ярките представители на България в историята на Купа Дейвис. След седмица гостуваме на Финландия за Купа Дейвис. Какъв съвет за успех бихте дали на Тодор Енев – капитанът на отбора, при неговия дебют?
- Не съм сигурен,че за Финландия ще играят всички заявени играчи. Да приемем,  Ярко Ниеминен играе, решителен мач са двойките, при положение, че нашите момчета победят втората ракета.

ЕКИП НА TENNIS24.BG

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини