Димитър Язаджиев: Тепърва младите ни тенисисти ще ни радват



30-01-2014 11:02

Димитър Язаджиев е роден в Хасково. Като тенисист достига до топ 8 при юношите на България. След като завършва Националната спортна академия работи като управител на кортовете на ТК „Академик” в София, където по това време функционира „Малеева тенис академия”. После е турнирен директор в Българската федерация по тенис. След пристигането си в САЩ в продължение на 10 години е главен треньор и директор на летните лагери на „Уейл тенис академи” в Охай, Калифорния.

В Санта Барбара, Калифорния, създава „Oceanside School of Tennis”, което прераства през 2012 г. в „DIMITAR Tennis Academy”. Работил е с WTA и ATP играчи и с много юноши и девойки от всички възрасти. През 2013 г. Язаджиев е награден с престижната награда HEAD/Penn Racquet Sports Advisory Pro of the Year за постигнати резултати в САЩ.


- Г-н Язаджиев, светът беше впечатлен от играта на Григор Димитров в Австралия. Как оценявате вие неговото представяне, като човек, който следи развитието му отдавна?

Не е изминал още първият месец на новата година, а ние българите в страната, а и далеч извън пределите, като мен, имахме толкова много поводи за радост с нашите тенисисти Цветана Пиронкова и Григор Димитров. Цвети спечели първата си WTA титла в Сидни, a какво направи Гришо! На турнира от Големия шлем достигна до четвъртфиналите в Мелбърн и там бе на косъм да понесе най-голямата изненада, не срещу кого да е, а срещу Рафаел Надал. Следя Гришо от много години, до колкото е възможно. Очарован съм от всичко което направи той през тези две седмици.

Никога не съм се съмнявал в неговата игра, но израстването му физически и психически е вече факт. Той е вече е стъпил на магистралата на най-големите тенисисти в момента, ако мога така да се изразя. Специалистите му предричат да достигне до №1 в световната ранглиста, а аз просто вярвам в неговите възможности и съм уверен, че предстоят още по-вълнуващи моменти за Григор на корта.

Не е тайна че съм от Хасково и се познавам с бащата на Григор Митко от времето когато бяхме все още състезатели, за малко бяхме и колеги треньори. Помагали сме си кой с каквото може през години. Поздравявам Гришо и цялото му семейство с големия успех. Гордея се че съм българин!

- Как възникна идеята за съвместна дейност между вашата тенис академия Dimitar в Санта Барбара и Българската федерация по тенис?


Знам, че на младите тенисисти трябва да се помага. Аз също обичам да помагам. През последните 5-6 години БФТ прави много по този въпрос. Така, че с президента на федерацията г-н Цветков не бе трудно да се договорим за съвместни проекти за сътрудничество. При мен в Санта Барабара през годините, благодарение на това сътрудничество, са идвали едни от най-добрите български тенисисти като Вивиан Златанова, Виктория Бърдарова, Калоян Вълчев, Андрей Алауи, Александрина Найденова, Стефан Тафров, Мартин Атанасов, Мелади Тодорова, Антъни Генов и много други.

Помагаме на най-добрите и знам, че рано или късно ще имаме поводи да се радваме на успехите и на други млади български тенисисти. За мен е чест в моята Академия да работя с най-добрите български състезатели. Те също допринасят за утвърждаването на името на Академията в Калифорния. Сега е моментът да възобновим проекта с г-н Цветков за обединяване на всички български тенис специалисти, които работят извън страната, да помагаме на младите тенисисти.

Защо да не се включат и бизнесмените в България и успелите наши сънародници в чужбина. Всички вече виждаме и знаем че процеса на изграждане на един тенисист до нивото на Гришо и Цвети е дълъг, свързан с много работа и търпение, но не и без финансови средства. Ние, които се радваме на успехите от последните дни, не бива да останем в очакване на следващите успехи на Григор и Цветана. Трябва кой с каквото може, в синхрон с федерацията, да използваме успехите и да подадем ръка на следващите таланти в България.

- Какви резултати очаквате от това сътрудничество?

С президента Стефан Цветков често си разменяме имейли и обмисляме нови проекти. Едно е сигурно за мен: че ще продължавам да помагам, до колкото имам възможности, на най-добрите млади български тенисисти и това ще е в сътрудничество с БФТ. Убеден съм, че така трябва да бъде, за да имаме още много поводи да се гордеем че сме българи.

Следя и цялостната дейност на федерацията, която неимоверно се разшири в последните години. Фючърсите за мъже и жени са много нужни за навлизане на състезателите сред най-добрите, Международните турнири в България до 12, 14, 16 и 18 години от календара на Тенис Европа и ITF също са много важни за развитието на младите. Турнирът на шампионките е чест за всяка страна, а България за трета година ще посреща едни от най-добрите тенисистки в света.

Това е изключителна възможност да се наблюдават на живо най-добрите , а се надявам да помогне още за популяризирането на тениса у нас. Българският тенис от няколко години си има национален център, който беше много нужен и немислим преди години. В момента дейността на федерацията е многостранна, а и се върши на много високи обороти.

Не може обаче всички очаквания за бъдещето на тениса да са насочени само към ръководството на БФТ. Сега е моментът и клубовете да вдигнат оборотите и да имат големи мечти. Григор и Цвети ни показаха, че с много труд, вяра и постоянство мечтите ни могат да се осъществят.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини