Обзор на седмицата: Лъвски мач на Дими, руски триумф в WTA



03-02-2014 18:23 | Станко Димов

Изминалата седмица предложи никак не малко тенис емоции. По традиция в седмицата след Australian Open има двубои за Купа „Дейвис”, в които видяхме голяма част от Топ 10 на световния елит.

Голямата изненада дойде от Роджър Федерер, който реши в последния момент да се присъедини към Стан Вавринка в тима на Швейцария. Очаквано звездният тандем нямаше никакви проблеми на корта и помогна на родината си да се класира за четвъртфинал в Световната група. Важно е да се отбележи, че съперникът им – миналогодишния финалист Сърбия, бе без най-големите си звезди – Новак Джокович, Янко Типсаревич и Виктор Троицки.

Адмирации заслужава и отборът на Великобритания, който успя да се справи като гост на САЩ, при това на клей!

За втора поредна година България загуби от Финландия в мач от II група на зона "Европа-Африка". Впечатляващо представя записа Димитър Кутровски, който в петък записа победа на сингъл, а в неделя, във втория си мач на единично, отстъпи драматично с 2:3 сета пред Ярко Ниеминен. В началото на април момчетата на Тодор Енев ще премерят сили с Гърция, а залогът ще бъде оставане в групата.

И докато в АТР имаше кратка почивка, то в WTA се проведоха 2 турнира. И в двата случая триумфираха рускини – Екатерина Макарова спечели титлата в Патая, като по този начин се включи в борбата за място в Турнира на шампионките в края на сезона в София.

Анастасия Павлюченкова пък, подобно на Цветана Пиронкова в Сидни, надви последователно 3 състезателки от Топ 10 и вдигна титлата в Париж. Особено впечатляващ бе успехът на Павлюченкова над Мария Шарапова. За Настя това бе първа Premier титла.

С триумфите в Патая и Париж, Макарова и Павлюченкова се доближиха опасно близо до място в Топ 20 на ранглистата.

През изминалите дни имаше новини и около Григор Димитров. Както се очакваше, хасковлията отказа участие от турнира в зала в Загреб. Гришо изтъкна като причина травма, получена по време на Australian Open. Димитров трябва да се завърне на корта в Ротердам след 7 дни.

Цветана Пиронкова и Диа Евтимова пък отказаха участие от „Фед Къп”, тъй като също се оплакаха от травми. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини