Обзор на седмицата: Топ 10 отвръща на удара



17-02-2014 14:55 | Станко Димов

Изминалата седмица бе изпъстрена с много тенис на ниво АТР. Цели 3 турнира, на 3 различни континента, бяха проведени, най-престижният от които бе този в Ротердам. Надпреварата в холандския пристанищен град е от категорията АТР 500, а тази година има нов шампион – Томаш Бердих.

На финала чехът надви Чилич и вдигна първи трофей от повече от година насам (Стокхолм, 2012). В Ротердам имаше и българско участие. Първата ни ракета Григор Димитров бе поставен под №8 в схемата, но отпадна във втори кръг, където отстъпи пред Ърнест Гулбис.

В Щатите също имаше тенис страсти, които бяха в Мемфис. Шампион за втора поредна година стана японецът Кей Нишикори, който във финала победи гиганта от Хърватия Иво Карлович. В надпреварата имаше и българско участие. Националът за Купа „Дейвис” Димитър Кутровски участва в квалификациите, където за жалост загуби още в първи кръг.

Подобно на Томаш Бердих, уикендът донесе късмет и на друг представител на Топ 10, който бе забравил какво е да спечелиш трофей. Става въпрос за Давид Ферер. Испанецът не бе печелил титла от точно една година насам, като в това време бе регистрирал 6 поредни загубени финала. В Буенос Айрес обаче испанецът счупи каръка, триумфирайки за трети пореден път в тази надпревара.

При дамите се изигра само един турнир – в Доха. Надпреварата в Катар обаче бе много престижна, тъй като е от категорията „Premier 5”, с общ награден фонд близо $2.5 милиона. Шампион в турнира стана Симона Халеп, която спечели своята 7-а титла на ниво WTA. Румънката впечатли с изявите си, а по пътя към трофея отстрани последователно 3 състезателки от Топ 10. Освен внушителните 900 точки за ранглистата, триумфът на Халеп и донесе и тлъст чек на стойност $441 000.

В Доха участва и Цветана Пиронкова. Най-добрата българска състезателка преодоля успешно квалификациите и дори достигна до втори кръг на основната схема, където бе спряна от 19-годишната германка Аника Бек.

Случващото се на корта обаче далеч не вълнува всички от елита на АТР и WTA. Рускинята Мария Шарапова се е отдала на олимпийско настроение и през изминалата седмица коментира за местна телевизия Игрите в Сочи

Станко Димов

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини