Топ 10 на счупените ракети



20-03-2014 11:41 | Станко Димов

В последните години чупенето на тенис ракети е често срещано явление. Някои го правят от яд, след загубена точка или мач, други – хладнокръвно изчакват няколко секунди, преди да разбият своето „оръжие“ в корта.

Списание Tennis Head прави своеобразна класация на топ 10 на най-зрелищните строшени ракети. Всеки може сам да допълни тази подредба или да добави своите предпочитани изпълнители.


1. Ърнестс Гулбис
Само през този сезон латвиецът се „отличи“ с две изпълнения. В Делрей Бийч счупи ракетата си с един-единствен удар в мача срещу Сам Куери. „Тя и наплитането бяха перфектни. Проблемът беше в моята глава“, обясни след победата Гулбис.

На 28 февруари срещу Григор Димитров в Акапулко Ърнест отново показа нрава си, като строши своя Уилсън в тайбрека на втората част, след като българинът стигна късата на съперника и я завърши.

2. Фернандо Гонзалес
Чилиецът също беше известен сериен трошач на ракети. Запомнящ се обаче е инцидентът в двубоя срещу Роджър Федерер в Индиън Уелс. Гонзо счупи оръдието на труда си на крайната линия. Това обаче не му се видя достатъчно и той заби ракетата си още три пъти, докато вървеше към своя стол, призовавайки зрителите да го освиркват още по-мощно.

3. Дмитрий Турсунов
Руснакът знае доста за чупенето, но може да се нарече и новатор. В Индиън Уелс Турсунов пропуска форхенд при мач пойнт срещу Хуан Игнасио Чела. Вбесен, той троши ракетата си на коляно. След това я запокитва към своята пейка и чак тогава отива на мрежата да стисне ръката на аржентинеца.

4. Новак Джокович
Тревата не е добрата настилка, ако искаш да унищожиш тенис ракета. Това обяснява защо Ноле трябваше да направи цели три опита по време на мача срещу Маркос Багдатис на „Уимбълдън”. Сърбинът полудя след като извади в аут лесна топка от бекхенд и си го изкара на предмета, който едва ли имаше вина за това.

5. Марат Сафин
Да номинираш само едно разрушително изпълнение на бившия номер едно в света е все едно да определиш най-добрата песен на Бийтълс. Все пак. Изпълнението на Сафин в Монте Карло през 2008 г. заслужава специално внимание. Руснакът запокити ракетата на корта в мача срещу Давид Ферер. Но, за да се успокои напълно, Марат удари останките от рамката в кола на мрежата и после още веднъж в облегалката на своя стол.

6. Вера Звонарьова
Да, макар и рядко, жените също чупят ракети. След двойна грешка на финала в Чарлстън през 2010 г. срещу Сам Стосър, рускинята удари три пъти в земята своето „оръжие”. Но това се стори недостатъчно на синеоката Вера. Тя хвърли ракетата към своя стол, като освен това я ритна, за да й придаде допълнително ускорение.

7. Маркос Багдатис (вижте видеото долу)
Едно е да разбиеш уреда си в момент на ярост, а съвсем друго да го направиш целенасочено и методично. Пример за второто е Маркос Багдатис. По време на срещата срещу Вавринка на Australian Open през 2012 г. кипърецът счупи 4 ракети, ей така, докато си седеше на стола. Последните две бяха разбити без Багдатис дори да свали найлоновите им опаковки.

8. Горан Иванишевич
Атрактивният хърватски левичар е първият тенисист, който напусна турнир, защото нямаше вече с какво да играе. Куриозната ситуация се разигра през 2000 г. в Брайтън, срещу Ли Хюн-Тайк. Иванишевич счупи последната си ракета в третия сет. Супервайзърът на турнира Джери Армстронг обясни с чувство за хумор на зрителите, че „г-н Иванишевич не може да продължи да играе, поради липса на подходяща екипировка”.

9. Роджър Федерер
Да, дори Мистър Съвършенство е изпадал в ярост и е чупил ракета. Федерер го направи през 2009 г. в Маями в мача срещу Джокович. След серия грешки от форхенд швейцарският маестро заби своя уилсън в настилката на корта. Както се полага на голям шампион, Роджър счупи ракетата с един удар.

10. Анди Мъри
Шотландецът също не е сред обичайните заподозрени когато става дума за трошене на екипировка на корта. Но и Мъри изпусна нервите си тази година в Мелбърн и смаза своята ракета, след като загуби сет от квалификанта Стефан Робер.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини