Франческо Ричи Бити: Спортът е инвестиция, а не разход



29-03-2014 00:15

Президентът на Международната тенис федерация (ITF) Франческо Ричи Бити e  в София като специален гост на годишната среща на Тенис Европа. За  "Стандарт" Бити даде кратко интервю.

- Г-н Бити, добре дошли в България. Как се чувствате тук?
- В България винаги се чувствам прекрасно, защото тук съм сред приятели, а страната ви определено обича тениса и има много традиции в този спорт. Президентът на федерацията ви Стефан Цветков е сред тези, които са за пример с работата, която върши в полза на тениса в България.

- Какво трябва да знаят хората, които дават пари за спорта?
- Спортът е инвестиция, а не разход.

- Преди предишното ви идване и това сега Григор Димитров и Цветана Пиронкова спечелиха първите си титли в големия тенис. Това ли е реалното развитие за тях?
- През това време и двамата станаха големи играчи, както се и очакваше. Те имат талант и да започнат да печелят много мачове бе просто въпрос на време. Тенисът и България имат нужда от модели, на които да подражават младите хора. Вижте как след ерата Борг в Швеция излязоха няколко поколения добри тенисисти. Така е сега от началото на века и с Испания. Важното е младите ви тенисисти да тръгнат по стъпките на Цветана и Григор. Колкото повече ги последват, толкова повече големи звезди ще имате в бъдеще.

- Какво е мнението ви за желанието на тенисистите за промяна на правилата, като например в Големия шлем при мъжете да се играе 2 от три сета вместо 3 от 5?
- Според мен промяната само заради това да има някаква промяна невинаги носи добри резултати. Нещо трябва да се промени само ако е грешно. И заради това ми казват, че съм много консервативен. Разбира се, да има дискусия за намаляването на мачовете от 5 на 3 сета е нормално, защото в тениса се играе всяка седмица. Моето мнение е да спазваме традициите.

- С всяка изминала година парите за наградните фондове в тениса растат. Добре ли е това за играта?
- Това за мен е нормално. Тенисът е забавление, както музиката и филмите. Нормално е част от тези големи пари да отиват при играчите. Опасно е, когато си млад, да спечелиш много пари (смее се). Сега има много млади таланти и парите вместо да им помогнат, могат да им попречат сериозно.

Пламен Вълков

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини