Мисията изпълнена!



05-04-2014 10:10 | Станко Димов

България запази мястото си във втора група на зона Европа / Африка в турнира за Купа „Дейвис”, неофициално световно отборно първенство по тенис. В решителния плейофен двубой нашите надвиха Гърция в Атина. Българският тим поведе с 3:0 победи, като по този начин направи протоколни последните две срещи в неделя.

Нашите натрупаха комфортна преднина в петък, когато Григор Димитров и Димитър Кутровски загубиха общо един сет в двубоите си на единично. В събота Гришо и Дими в тандем се наложиха над представителите на домакините Маркос Каловелонис / Александрос Якупович с 3:0 сета, в отделните части 7:6 (4), 6:2, 6:4.

В исторически план това бе пети сблъсък между България и Гърция, а нашите записаха втора победа.

Първият сет на двубоя продължи близо час и предложи много сериозна битка. Гришо и Дими първи получиха шанс да пробият подаването на съперника и да поведат в резултата. Това се случи в третия гейм, когато при 2:1, нашата двойка поведе с 40:15. Домакините обаче отразиха двата последователни брейк-бола, след което съхраниха подаването си – 2:2.

В 11-ия гейм домакините на свой ред стигнаха до точки за пробив. В първия случай нашите се спасиха, но във втория 19-годишният Каловелонис пласира отличен форхенд, който профуча между Димитров и Кутровски. Когато сервираха за сета, гърците допуснаха пробив и така сетът се реши в тайбрек. В него Гришо и Дими поведоха с 5:1, след което със 7:4 затвориха сета.

Втората част започна отлично за нашия отбор. Още в първия гейм Гришо и Дими пробиха, след което със сервис на Димитров преднината набъбна на 2:0 гейма. Малко по-късно, в петия гейм, нашите пропуснаха два шанса да дублират пробива и да поведат с 4:1. По-добрата игра на нашите продължи и логично вторият пробив не закъсня. Той дойде в 7-ия гейм, след който поведохме с 5:2. След това, със сервис на Кутровски си гарантирахме сета – 6:2.

По сходен начин се разви и третата част. Ранен пробив за нашите за преднина 2:1, след което до края Димитров и Кутровски нямаха проблеми да затворят сета и мача.

Така в неделя остана да се изиграят последните два двубоя на единично, които ще бъдат във формат 2 от 3 сета. По всяка вероятност капитанът на нашите Тодор Енев ще даде почивка на голямата ни звезда Григор Димитров и хасковлията няма да излезе на корта. Дебют за националите може да направи Динко Халачев, ако разбира се Енев реши да му гласува доверие.

ГАЛЕРИЯ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН НА КУПА ДЕЙВИС

ГАЛЕРИЯ ОТ ВТОРИЯ ДЕН НА КУПА ДЕЙВИС

Станко Димов, специален пратеник на Tennis24.bg в Атина 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини