Турнирът в Мадрид – никога по правилата



30-04-2014 11:02 | Любомир Тодоров

Знаете ли кой тенис турнир от сериите „Мастърс“ е преминал през най-много метаморфози? Това е състезанието, което сега се провежда в Мадрид, в комплекса „Ла Каха Махика“ и е единственото в Европа, което съчетава мъжки турнир от „Мастърс 1000“ и женски от категория „Премиер задължителен“.

Точно в испанската столица през 2013 година за първи път български тенисист победи световен номер едно. Това стори Григор Димитров, който се наложи на 7 май над Новак Джокович със 7:6(6), 6:7(8), 6:3 в епичен двубой.

Докато стигне до Испания обаче надпреварата при мъжете преминава през две държави и три града. Оригиналният турнир стартира през 1990 година в Стокхолм. Германският град Есен взема лиценза през 1995-а и провежда Мастърс турнира. От следващата година домакин стана Щутгарт, който приема състезанието до 2001 година включително.

След това щафетата поема Мадрид като до 2008 г. проявата е в „Мадрид Арена“. Спазена е традицията турнирът да е в зала.От 2009 година състезанието е в новопостроената „Ла Каха Махика“, но вече е на клей. Тази година проявата започва на 3 май.

Собственик на турнира е ексцентричният румънски милиардер Йон Циряк, който на 9 май, точно по време на състезанието, ще навърши 75 години. Циряк започва да тренира хокей на лед и дори участва на Олимпиадата в Инсбрук през 1964 г. След това се посвещава на тениса и печели през 1970 година титлата на двойки на „Ролан Гарос“  заедно с Илие Настасе. Прави име и като треньор и мениджър на звезди като Настасе, Гийермо Виляс, Борис Бекер, Горан Иванишевич, Марат Сафин и Мери Джо Фернандес. През 2013 година Йон Циряк беше приет в Залата на тенис славата.

Мустакатият магнат от Брашов не обича да играе по правилата. В Мадрид той е в стихията си. Първото му решение, което обърква света на тениса е, да замени подавачите на топки с манекенки. Реакциите бяха нееднозначни, но мнозина от състезателите се оплакаха, че кръшните девойки са ги разсейвали на корта.
Революционна беше и идеята на Циряк за син клей. Той получи разрешение да смени цвета на землистата настилка и го направи през 2012 година. 

Банкерът се аргументира с по-добрата видимост на топката на фона на синия корт, което било идеално за телевизията и зрителите на трибуните.Тук обаче се разрази истинска буря. Рафаел Надал и Новак Джокович се изказаха остро срещу настилката в Мадрид, обявиха я за хлъзгава и опасна за игра. Двете звезди заявиха, че ще бойкотират турнира, ако синият клей не бъде махнат. В крайна сметка АТР и WTA реагираха и забраниха тази настилка.

Циряк се извини на тенисистите за хлъзгавия корт, но продължи да настоява, че синьото е цветът. В резултат на това Рафа и Ноле участваха миналата година. Сърбинът бе спрян от Григор още във втория кръг, но левичарят от Манакор спечели титлата.

В страни от канона е и наградата, която получава шампионът при мъжете. Това е трофеят „Йон Циряк“. Това е сигурно най-скъпият приз в тениса. Направен е от 18-каратово злато и е инкрустиран с диаманти. Цената му е няколко милиона, според швейцарския дизайнер Роланд Александър, който е автор на причудливата награда.

Мечта на Циряк е и в Мадрид да има турнир от Големия шлем като един от аргументите му затова е комплексът „Ла Каха Махика“, построен по проект на френския архитект Доминик Перо през 2009-а. Това е може би най-модерното тенис съоръжения, което позволява главните три корта да бъдат покрити при дъжд от подвижни покриви, с което не може да се похвали нито едно от състезанията от Голямата четворка. Капацитетът на централния корт „Маноло Сантана“ е за 12 500 зрители, а вторият по-големина „Аранча Санчес“ е за 3500 човека.

Към момента шансовете в Испания да се провежда петия турнир от Големия шлем не изглеждат големи, но е сигурно, че Mutua Madrileña Madrid Open ще продължи да предлага едновременно вълнуващи тенис двубои и екстравагантни решения.

Любомир Тодоров, Медиен директор на Турнира на шампионките на WTA, специално за Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини