Роджър Рашид: Григор може да стане поне 50% по-добър



01-05-2014 12:42

Григор Димитров спечели титлата в Букурещ в неделя, а в Румъния не спират да пишат за българина. Естествено, бе отчетена и работата на треньора на Григор Роджър Рашид, а вчера в румънските медии бе публикувано интервю с австралиеца.

- Как оценявате турнира в Букурещ?
- Беше успешен, без съмнение. Всяка седмица е различна, но тук сме близо до София, а двата града си приличат и това е добре за Григор. За мен това е едно различно място. Ние си вършим работата, но искаме и да се забавляваме. Имах малко свободно време тук, разходих се, усетих атмосферата на града, а това е важно.

- Как започнахте работа с Димитров? Кой кого избра?
- Той ми се обади, говорихме и ме попита дали искам да погледна играта му, да му помогна малко. След това започнахме да работим заедно. За мен е най-важно да видя, че играчът желае да се развива, да стане по-добър. Григор иска точно това, иска да става все по-добър, има голям глад за победи. Става по-зрял с всеки изминал ден, всяка седмица. Прекрасно е и за мен, и за него, че работим заедно. Аз се радвам, че съм в екип с толкова талантлив млад играч.

- Помогнали сте на много играчи да стигнат потенциала си. Лейтън Хюит, Гаел Монфис, сега Димитров. Кое е специалното при всеки?
- Те са различни. С Лейтън работихме 6 години заедно. Той е много силен психически, много амбициозен, беше готов на всичко, за да стане най-добрият. Приемаше всяко предизвикателство, използваше и уменията си, и опита. Гаел също беше талантлив млад играч. Той имаше нужда от лидер до себе си, който да му дава посоката. И Гаел успя, за три месеца от 40-и в света стана №9. Влезе много бързо в топ 10. Той имаше големи качества, просто трябваше да започне да мисли като професионалист. И разбра това.

- Мислите ли, че Димитров е стигнал лимита си от към техника? Може ли въобще да бъде стигнат таван в това отношение?
- Той може да стане много по-добър. Не мога да съм сигурен в проценти, но мога да кажа, че може да е още 50% по-добър. Сега сме на средата на пътя. Той може да се развива още много във всички аспекти, но това ще отнеме още 1-2 години. С него постигнахме успехи още в началото, но със сигурност той може да покаже още и трябва да работи върху това. Той е способен да прави много неща на игрището. Но трябва да знае как да ги използва. Това, че имаш много оръжия, не значи, че трябва да стреляш с всички едновременно.

Талантливите играчи като него трябва да разберат какво да използват и кога да го правят. Григор спечели титла още в първата седмица, в която работихме заедно. Беше много вълнуващо, защото това му беше първата титла. След това взе втора в Акапулко в много различни условия. Игра 1/4-финал на Australian Open, представи се впечатляващо. Тези неща са доказателство, че той се развива.

- Колко важни са природните качества на тенисиста в днешния мъжки тенис?
- Важни са. Искам да работя с тенисист, който разполага с много качества. Да съм сигурен, че той притежава много неща и просто трябва да бъдат подредени, да се създаде една обща картина. Ако няма много качества, си ограничен в работата си. Много тенисисти показват качества, но не знаеш кое им е отвътре и кое е научено през годините. А при Григор се вижда, че просто е много талантлив.

- Как виждате бъдещето на върха в ATP?
- Ясно е, че ще дойде времето, в което Роджър Федерер ще напусне тениса. Надал все още има няколко години пред себе си, както и Новак Джокович, и Анди Мъри. Давид Ферер ще се откаже, но не в близките 1-2 години. Но обстановката е добра, защото идват млади играчи, които вярват в себе си и показват много на корта. Ние трябва да сме търпеливи към тях. Защото сме в ера на големи шампиони, които са спечелили много титли - такива са Федерер, Надал, Джокович също спечели доста в последните години. Това донякъде не е нормално, защото има няколко такива звезди, които печелят навсякъде. Така че заради това трябва да сме по-търпеливи към младите играчи.

- Какво да очакваме от следващите турнири - "Ролан Гарос", "Уимбълдън"?
- Не знам кой ще бие! "Ролан Гарос" наближава, а там Рафаел Надал си остава фаворит. В момента поне е така, но има и други, които вярват в потенциала си. Ще бъде различно. Все пак говорим за по-дълги мачове, за победи в 3 от 5 сета. Това е различно. Трудно е и физически, и психически, но Надал е фаворит във Франция. След това на Уимбълдън има няколко тенисисти, които могат да грабнат трофея. Но отново гледаме към същата група от играчи. Но вярвам, че има някои млади играчи, които също имат шанс, ако влязат във втората седмица на турнирите.

- Кои са най-важните неща за един треньор, когато поеме подготовката на тенисист?
- Очевидно трябва да слушаш играчите. Как гледат на себе си, как гледат на играта си, как се отнасят към всичко. Трябва да си добър слушател. Не може просто да отидеш и да започнеш - трябва да направиш това, това и това, без да се замисляш какво минава през техните глави. Направиш ли го, резултатът едва ли ще е добър. Нали знаете - в брака и двете страни трябва да участват. Същото е и при нас. Първо - трябва да слушаш. А след това трябва да имаш добра идея как да приложиш чутото и да знаеш какво искаш и как да го постигнеш. Да, понякога можеш да се наложиш, но принципно трябва да има общо съгласие. Трябва да си отдаден на голямата цел и отделни резултати да не те плашат. Може да има 2-3 седмици, в които нещата не се получават. Не трябва да се паникьосваш. Ако те обхване паника, значи не си готов.

- Получавате ли много оферти за работа?
- Да, но аз трябва да преценя, че човекът е 100% подходящ за мен. Трябва да усетиш страстта, че искаш да помогнеш на този човек. Да го харесваш като личност. Може и световният №3 да иска да работи с мен, но ако сметна, че не си пасваме, няма да започна работа с него. Трябва да е човек, който има характер, има ценности и се отнася с уважение към хората. Към всички, а не само към един определен. И трябва да има желание. Това е много важно за мен.

Превод: "7 дни спорт"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини