Това не е Надал, когото познаваме



03-05-2014 16:22 | Том Перота

Какво не е наред с Рафаел Надал? Нищо - и точно затова всички свързани или не с тениса са притеснени.

 

В последните две седмици, Надал, най-добрият играч на клей в историята и осем-кратен шампион от "Ролан Гарос", загуби на червено от двама свои сънародници.

 

Първата загуба дойде от Давид Ферер в Монте Карло, където той имаше осем поредни титли. От своя страна Рафа преди това бе надигравал на клей Ферер в 17 поредни мача. След това, миналата седмица в Барселона, където Надал имаше 8 титли и 41 двубоя без загуба от 2005-а насам, той загуби от Николас Алмагро, който пък досега никога не го бе надигравал.

 

Нито Ферер, нито Алмагро стигнаха до титлите в тези турнири.

 

В последните години загуби като тези, а те бяха и огромна рядкост, значеха едно - Надал има проблем с коленете или той трябва да се нагажда към по-различни условия, какъвто бе случаят със синия клей в Мадрид.

 

През настоящия сезон на Australian Open, където Надал отстъпи на Станислас Вавринка, той очевидно страдаше от болки в гърба. И в тази връзка в сезона на червено той изглежда в добро физическо състояние и въпреки това сякаш е по-уязвим от всякога.

 

Всеки мач, който той играе изглежда сякаш той има шанс да го загуби - дори, когато се представя силно. Погледнете първите два сета от двубоя с Алмагро в Барселона и ще видите познатия Надал, който се движи отлично, използва форхенда си с познатата сила, спин и точност, също така прави малко грешки за разлика от съперника.

 

Надал печели първия сет с 6:2, а после при 3:3 във втория не се възползва от три шанса да пробие. Малко по-късно при 5:5 точки в тайбрека той е само на две точки от победата.

 

Алмагро печели втората част, но Надал сякаш не изглежда притеснен. Той повежда с 3:1 в третия сет. И тук се случва нещо ново, нечувано. Нещо, което стресира феновете му. Рафа намери начин да загуби от Алмагро, който не е популярен като особено психологически издръжлив.

 

Водейки с 3:1 при точка за пробив Надал направи двойна грешка, за да загуби този гейм, а пропусна и форхенди, които обикновено пласира без проблеми. Това е и най-лошото от всичко - форхендът му сякаш тотално го провали в мача.

 

Така в кариерата си Надал вече има 302 победи и 23 загуби на клей. Абсурдно. Само във финали той е с 43 победи и 6 загуби. Губил е само от трима играчи в тях - Роджър Федерер, Новак Джокович и Орасио Зебайос, който го надви в първия му турнир след седем месеца лечение на травма.

 

От 2005-а, годината в която печели първия си "Ролан Гарос", Надал печели поне две титли на клей преди надпреварата в Париж. Той има поне една титла от Големия шлем в девет поредни години, нещо което никой друг тенисист не е правил в историята.

 

Това не може да продължава вечно. Никой играч не е успявал да доминира толкова дълго само на една настилка. Самият Надал признава, че и той не си е представял подобно нещо.

 

"Никога не съм мислел, че ще мога да спечеля 70 поредни победи," коментира Матадора след загубата от Алмагро.

 

За всеки друг играч, на всяка друга настилка загуба на четвъртфинал от друг топ състезател, не би било повод за притеснение.

 

Следващата седмица Надал ще се завърне в игра в Мадрид, а след това ще защитава също и трофея си в Рим. Ще видим ли обаче при него същите гримаси на безпокойство по лицето му след решителни грешки? Самият Надал не изглежда да е твърде притеснен след последната загуба. "Това бе комбинация от фактори. За да играя добре на клей трябва да съм по-стабилен," обясни той.

 

И Надал е прав. Нужно е да бъде малко по-добър, за да бъде почти непобедимият Надал отново. Но тъкмо тази малка крачка е най-трудната.

 

Том Перота, Wall Street Journal

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини