Рафаел Надал: Свиквайте да ме виждате да страдам на корта!



16-05-2014 08:00

Рафаел Надал, №1 в света и 7-кратен победител в Откритото първенство на Италия, се класира за четвъртфиналите в Рим, но го направи по най-трудния начин. Шест часа и три мунити продължиха общо двата му мача в турнира – 7:6, 6:7, 6:2 срешу Жил Симон (Фр) и 6:7, 6:2, 6:1 срешу Михаил Южний (Рус).

Италиански журналист му зададе първия въпрос на пресконференцията след мача с руснака: „Не сме свикнали да те виждаме да страдаш толкова в първите мачове по турнири. Какво означава това за теб?”

Надал съвсем сериозно го погледна и му отговори: „Свиквайте. С годините това е нормално нещо. Всички страдат. Това е част от спорта, от кариерата на всеки. Нормално е в тениса. Вярно е, че нямаше да имам толкова затруднения, ако един път си бях взел сервис гейма, когато трябва да затворя сета, но това изглеждаше трудно днес. Както и вчера два пъти в първия сет. Днес - сетбол при 5:3, а при 5:4 две двойни грешки.

"Трудно е да печелиш при това положение. Направих голяма грешка днес – след вчерашния дълъг мач не искаш да си отново много време на корта, но това се случи. Важното е, че реагирах правилно в точния момент – форхенд на линията при 0:2 във втория сет и 30:30”.

Следващият въпрос беше на нашия човек в Рим – Иван Чешанков, коментаторът на Евроспорт България:

- Как се отразяват на увереността ти мачове като тези двата? Имаше проблеми, но в крайна сметка ги спечели. Пораждат притеснения за формата ти или точно обратното – вдъхват сигурност, че можеш да се измъкнеш от всяка ситуация?
- Винаги трябва да намираш позитивното. Играеш на следващия ден и е важно да се огледаш и да си кажеш какво се е случило на корта. Успях, защото играх с правилната емоция, със страст, с мотивацията да спечеля, въпреки че чувството ми в играта не беше перфектно. Това обаче винаги е добра новина.

"Защото, когато имаш проблеми по време на мача, губиш в резултата, изпускаш много възможности, ти си продължил да се бориш и да търсиш решения. Означава, че наистина искаш да го направиш, искаш да спечелиш на всяка цена. Това е много позитивно нещо. Но да не забравяме, че и условията днес бяха почти невъзможни за игра. Беше странно и трудно."

Иван Чешанков, "Евроспорт", специално за Tennis24.bg от Рим

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини