Не се притеснявайте за Григор



28-05-2014 10:13

Всички сме разочаровани. Григор Димитров изненадващо загуби на старта на "Ролан Гарос", не оправда големите ни очаквания и пропусна да се възползва от наглед благоприятния жребий. И няма как да е иначе, след като в началото на месеца той убедително надигра същия този съперник (Иво Карлович), достигна полуфиналите на "Мастърс 1000" в Рим, където отстъпи на най-успешния играч на клей в историята - Рафаел Надал.

Очевидни са няколко неща. 35-годишният Карлович, който наскоро достигна финал в Дюселдорф, изигра вероятно най-добрия двубой в кариерата си на "Ролан Гарос" и изобщо на тази настилка. Досега от 10 участия в Париж ветеранът бе преминавал едва два пъти първи кръг и никога с успех 3:0. Известният с откровеността си хърватин също не скри това - "Днес направих един от най-добрите си мачове на клей," обясни той на пресконференцията.

В тази връзка е очевидно, че при Григор имаше някакъв проблем, който му попречи да е на 100%. А на най-високо ниво в световния спорт всеки дори наглед дребен проблем може се окаже решаващ. Българинът не отрече за подобно нещо, но не пожела да омаловажава успеха на своя съперник.

Това поражение не трябва да се драматизира излишно. Истински добрите професионалисти, независимо в коя област и с каква професия, гледат на подобни разочарования единствено като възможност. Добър шанс да прогресират, да се мотивират допълнително и да извлекат по-скоро полза от случилото се. Кой колко струва се вижда в трудните ситуации.

Замислете се само - та Григор Димитров е 12-и в света в своята дейност и то само на 23 години. Колко хора могат да се похвалят с такава реализация? В топ 50 на световната ранглиста той е най-млад, а сред другите талантливи младоци пред него е Милош Раонич - 9-и и Кей Нишикори 10-и, но японецът е година и половина по-голям.

Пред българския тенисист има достатъчно време да разгърне огромния си потенциал, за който редица легенди и специалисти говорят през годините. Защото е лесно той да бъде постоянно критикуван за тези спадове в представянето му, но Димитров опитва да пробие до върха в една легендарна ера. В нея виждаме по едно и също време трима от най-великите играчи в историята - Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович, вкопчени в изумителна битка за надмощие. Всичко това неминуемо води до огромен прогрес и на състезателите от тяхното поколение, и като цяло. А това максимално затруднява пробива на младите таланти.

Нека обаче не се притесняваме излишно за Григор и да не драматизираме случилото се. Ако е здрав в следващите 10 години той вероятно ще бъде най-успешният състезател в спорта ни. Неговото лице. И така би трябвало да бъде, тъй като тенисът е в пъти по-конкурентен и невероятно труден за влизане сред елита спорт, в сравнение с останалите дисциплини, в които бг спортът е "традиционно успешен".

Какво предстои сега? Всъщност Гришо може да извлече полза още при следващите си участия, които му предстоят. Идва любимата му фаза от годината с турнири на трева, където е доказал, че може да победи всеки. Той ще има възможност да се подготви максимално добре, да се отърси от случилото се и да направи нужния анализ с треньора си Роджър Рашид.

Има едно клише, което се използва за наистина малко спортисти и въобще хора от всяка популярна дейност. Те се определят като "специални" и такива, които привличат интерес, фенове и всички искат да приличат на тях. Григор е такъв и единици са като него. С играта си, поведението извън и на корта, той по свой-собствен начин привлича вниманието на зрители и медии. Той не търси клишета, естествен е, забавен е, а и играта му кореспондира с тези качества. Доказателство за всичко това е, че съвсем наскоро от SportsPro и Eurosport го поставиха в топ 5 на спортистите в глобален мащаб с най-голям пазарен потенциал. Там той изпревари всички свои колеги в тениса и остана само зад Люис Хамилтън, Вират Коли, Робърт Грифин II и Кристиано Роналдо.

В тази връзка преди седмица се изказа и Матс Виландер - "Не бих могъл да прогнозирам дали Кей Нишикори ще е бъдещ №1, защото не знам докъде в развитието си е стигнал, но Димитров със сигурност може да изведе играта напред както в комерсиален план, така и на корта."

Подобно мнение изрази и Иван Лендъл - "Нека погледнем Григор Димитров, който тази година показа страхотен тенис срещу Анди Мъри и Новак Джокович. Това момче е наистина добър играч, но той не може да задържи дълго това ниво. Ако успее, то той ще бъде №1 в света."

На Гришо предстои да направи още един скок в развитието си, да влезе в топ 10 и да се утвърди в елита. За тази цел му е нужно преди всичко малко повече постоянство и както казва треньорът му Роджър Рашид - да се научи да взима превес и в случаите, когато играта не му върви, защото "само с талант не се печелят мачове".

Може да се допълни, че трябва да намали и опитите да "играе красиво", както очевидно прави често. Самият Федерер по време на Australian Open бе коментирал по негов адрес - "Мисля, че той е чудесно момче и може да бъде номер 1. С него винаги ми е приятно да общувам и да се шегуваме помежду си. Харесва ми играта му. Очевидно е, че ни свързват често заради начина, по който той играе и това че и двамата използваме бекхенд с една ръка. Освен това обичаме по-атакуващия стил. За него е нужно в момента да остане здрав, да тренира усилено и в същото време да участва в много турнири. Тази година ще бъде особено определяща, трябва да направи сериозен скок в ранглистата. Да бъде в поне в подножието на топ 10. Мисля, че Димитров притежава нужното."

Може би като ключово трябва да определим и друго изказване на треньора на Григор Димитров Роджър Рашид. То бе направено наскоро - само няколко дни преди мача с Иво Карлович. Австралиецът е убеден, че Григор ще стигне нивото на най-добрите в света, едва когато укрепне още физически. В тази връзка той дава за пример Анди Мъри. "Като физическа подготовка той е назад в развитието си с няколко години. Гледах го още като юноша и забелязах това. Нужно е само да си припомним ситуацията с Анди Мъри. Тя бе подобна. Сега той е на съвсем различно ниво. С Григор досега сме работили единствено върху тази физическа подготовка. Той е само на една четвърт от това, което е нужно да постигне физически. След 18 месеца той ще бъде много интересен за наблюдаване атлет," уверява Рашид.

Най-важното от всичко обаче е едно нещо. Нека вярваме на Гришо и да го подкрепяме. Убеден съм, че за в бъдеще той ще ни дава в пъти повече поводи да се радваме и да се гордеем с него. Като цяло той върви по правилния път - това се вижда и чисто статистически по резултати и класиране, а и като игра. Временни спадове, загуби и други проблеми са неизменна част от развитието му. Нека сме търпеливи. Ако гледаме в перспектива той се развива успешно и не трябва да се притесняваме излишно.

Големите шампиони гледат на градивните критики като особено важно нещо. Иначе е невъзможно да прогресират и да станат по-добри. А Григор добре осъзнава това. В Рим той сподели своите мисли по темата пред Иван Чешанков - "Има дни, в които не сме на най-доброто си равнище и е трудно да откриеш себе си. Но винаги намираш малкото пространство, в което се поставяш и автоматично ставаш малко по-щастлив, придобиваш повече енергия. Когато идваш тук, на кортовете, виждаш опашката от фенове, които крещят името ти, искат автографи, да се снимат с теб. Колко хора имат това усещане? Чувстваш се благословен да правиш това, което правиш. Трябва да си благодарен за това, което получаваш всеки ден. Разбира се, нямаше да говоря по същия начин, ако днес бях загубил. Но съм сигурен, че пак щеше да има част от мен, която да е изпълнена с щастие, че правя това, което обичам."

Прекрасно казано. От един очарователен 23-годишен българин, който тепърва ще ни радва с изявите си и преди всичко ще ни служи за пример... 

Искрен Минчев, Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини