На седем турнира се готвят тенисистите за „Уимбълдън”



09-06-2014 15:45 | Любомир Тодоров

Часове след края на „Ролан Гарос” и сезона на клей започна този на трева. Той е изключително наситен, защото „Уимбълдън” започва на 23 юни и дотогава тенисистите ще трябва да са се нагодили към специфичната настилка.

Общо седем са турнирите преди Откритото първенство на Великобритания в Лондон – четири при мъжете и три при дамите. От 9 юни в ход са състезанията в „Куинс клъб” (Лондон) и Хале от календара на АТР и в Бирмингам при жените. На 15 юни е началото на надпреварата в Ден Бош, която е комбинирана за двата пола, също както и турнирът в Ийстборн от 16 юни.

Трябва да припомним, че от 2015 година ще има промени в календара като сезонът на трева ще бъде по-дълъг със седмица. Това ще означава, че „Уимбълдън” догодина ще започне в последния понеделник на юни.

Как българските първи ракети ще се подготвят? Григор Димитров тренира от няколко дни в Лондон, където е поставен под №4 и започва от втори кръг. Шампионът при юношите на Всеанглийския тенис и крокет клуб през 2008-а Димитров ще играе и следващата седмица в Ийстборн.

И полуфиналистката на „Уимбълдън” през 2010 година Цветана Пиронкова е избрала да се аклиматизира към тревната настилка в Ийстборн. Но при Цвети подгряващите турнири не са от голямо значение. Ще припомня, че преди 4 сезона тя имаше само една победа „на зелено” ( и то в квалификации) преди да започне знаменитата си серия в турнира от Големия шлем в Лондон.

Интересна е и стратегията на лидерите за участие в подготвителните състезания. Шампионът от „Уимбълдън” Анди Мъри ще защитава тази седмица титлата си в Куинс клъб, чието първо издание е било 4 години след Съединението на България – през 1889 г. Тук са и Стан Вавринка, който играе на двойки с Григор,  както и Томаш Бердих. Четирикратният победител Лейтън Хюит отново е на линия. Той е един от двамата действащи тенисисти с повече от 100 победи на трева.

Австралиецът има 120 – само с две по-малко от Роджър Федерер. Рекордьорът по титли от Големия шлем по традиция играе в Хале, Германия, където има шанс да се срещне с деветкратния шампион от „Ролан Гарос” Рафаел Надал, който също е заявен. Федерер е шампион от миналата година и ще гони седма титла. В Германия са и „младите стрелци” Милош Раонич и Кеи Нишикори. В Бирмингам победителката Даниела Хантухова ще брани титлата си срещу имена като Йелена Янкович, Ана Иванович, Южени Бушар, Саманта Стоусър и Забине Лизицки.

За Ден Бош при мъжете са заявени двукратният победител Давид Ферер, Фернандо Вердаско и сензационният шампион от 2013 г. Никола Маю. Французинът, който беше по онова време №240 в ранглистата, тръгна от квалификациите, за да завоюва първата си купа на 31-годишна възраст.

При жените в Холандия ще играе световната №3 Симона Халеп, заедно с Доминика Цибулкова, Южени Бушар и Андреа Петкович. Любопитен детайл, който се отнася и до Турнира на шампионките, е, че спечелилите в последните две издания в Ден Бош – Надя Петрова и Симона Халеп, после триумфират и в София.

Поантата преди „Уимбълдън” е в Ийстборн. При мъжете сред заявените личат имената на Ришар Гаске, Жил Симон, Александър Долгополов и на победителя от миналата година Фелисиано Лопес.

Агнешка Радванска ще е водачка при жените. Тук са още Петра Квитова, Йелена Янкович, Ангелик Кербер и Каролине Вожняцки.

Както се вижда, много интензивна е програмата за сезона на трева. Участието на подгряващи турнири е необходимо, но не и достатъчно условие за титла от „Уимбълдън”. Това е единственият турнир от Шлема, който може да бъде спечелен без нито един изигран мач на трева преди това през сезона. Това направи например Роджър Федерер, който дойде в Лондон направо от Париж и стана шампион.

Любомир Тодоров, Медиен директор на Турнира на шампионките

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини