"Ролан Гарос" е отново битка между двама



23-05-2010 11:26 | Станко Димов

Казват, че партньорите в семейните двойки започват да приличат един на друг с годините. Може ли това да се отнася и за съперници в тениса, които прекарват много време заедно? Когато бяха на върха, Бьорн Борг и Джон Макенроу използваха едни и същи ленти за глава. Към края на кариерата си Пийт Сампрас заприлича на Андре Агаси по оредяващата коса. Ако не друго, Рафаел Надал и Роджър Федерер в това отношение са надминали своите предшественици.

Докато стояха един до друг по време на церемонията на награждаването в Мадрид в неделя, тези двама почти еднакви на ръст играчи се усмихваха учтиво пред камерите, прегладили буйни перчеми и изглеждаха повече като двама братя, отколкото като двама върли противници.

През всичките тези години движещата сила в двубоя между Федерер и Надал беше желанието на всеки един от тях да спечели титла на терена на своя противник - Федерер от "Ролан Гарос", а  Надал от "Уимбълдън". Сега за пръв път тази движеща сила вече не съществува - Роджър вече има титла от Париж, а Рафа от Лондон. Дори и искрените поздравления на испанеца към швейцареца за титлата от Australian Open: "Ти си невероятен" звучаха по-скоро като "На този етап няма нужда да се обиждаме на факта, че се уважаваме помежду си."


Съперничеството между Надал и Федерер в тениса се оказа едно от най-доходоносните в спорта. След прекъсване от 12 месеца двамата се срещнаха отново на финала в Мадрид преди седмица, където Рафа спечели титлата благодарение на своя контраатакуващ и безпощаден стил. Очаква се следващият им сблъсък да бъде на финала на "Ролан Гарос", който започва на 23 май.

Нереален измерител

Сезонът на клей върна увереността и шампионската аура на Рафаел Надал, който направи рекорд на червени кортове с 15 последователни победи и три титли в турнири от сериите "Мастърс" в Монте Карло, Рим и Мадрид. Така 23-годишният испанец се завърна на втората позиция в световната ранглиста, непосредствено след Федерер. По регламент двамата играчи попадат в различни потоци на схемата в Париж - първия от ранглистата тръгва от горния, а втория по другия. Така, ако преминат успешно през ситото, ще се срещнат в битка за титлата.

Федерер, който спечели първата си титла от "Ролан Гарос" миналата година и бeше финалист предходните три години, настоява, че "Ролан Гарос" ще бъде истински показател за успеха на клей този сезон - неговия и на Надал. "Сезонът на клей за Рафа, както и моят ще се реши на "Ролан Гарос", каза Федерер. Това за съжаление или за щастие е така. Ако спечелиш всички турнири като Рафа и след това отпаднеш в първия кръг в Париж, всичко ще бъде поставяно под въпрос".

Надал обаче не е съгласен. "Това е едно мнение, което не споделям, каза испанецът. Не защото съм спечелил трите водещи турнира досега, а защото мисля, че е несправедливо успехът през сезона на клей да се решава от един турнир. Разбира се, "Ролан Гарос " е един от турнирите в Големия шлем така че е от по-голямо значение, но е много по-лесно да се стане шампион в Париж, отколкото да се спечелят три последователни турнира, както направих. За мен това беше една реализирана мечта. Ще видим какво ще стане след две седмици."

Водачът в световната ранглиста може би е обезпокоен, защото съществува сценарий, при който Надал може да го измести отново от първото място. Това ще стане при победа на "Ролан Гарос" и добро представяне на "Уимбълдън". Миналата година Рафа отпадна рано в Париж, а Федерер има да защитава 2000 точки като шампион. На "Уимбълдън" пък Надал изобщо не участва и сега има възможност да добави доста точки на сметката си.

Като бик на червено

Стъпи ли на червено испанецът се превръща в безмилостен терминатор. Той е твърдо решен да остави зад гърба си "най-трудните моменти" в своята кариера и да си върне титлата от "Ролан Гарос". Испанецът претърпя поражение от шведа Робин Сьодерлинг миналата година, което отвори пътя на Федерер да спечели единствената липсваща му титла от Големия шлем.

"Загубата на "Ролан Гарос" беше труден момент за мен. По това време ми се събраха много лични неприятности (разводът на родителите му) и проблеми с коленете", заяви Надал пред Си Ен Ен. "Ролан Гарос" със сигурност е най-важният турнир в моята кариера и това, че го спечелих четири пъти, е наистина нещо много специално за испанците." Дори и Федерер е в страхопочитание пред уникалния талант на Надал на клей: "Все едно играеш с човек с два форхенда".

И наистина двамата нямат много тайни помежду си: все пак са се срещали над 20 пъти, като балансът вече е 14:7 победи за испанеца, а резултатът на клей е 10:2. Освен това левичарят от Манакор притежава изумителния рекорд на клей със 168 победи от 174 мача от 2005 г. насам.

Отделно Федерер изглежда далеч от най-добрата си форма. В последните месеци рекордьорът с 16 титли от "Големия шлем" не прилича на себе си с поредица от слаби мачове и поражения от играчи като Маркос Багдатис, Томаш Бердих, Ернест Гулбис и Алберт Монтанес. След триумфа на Australian Open в началото на годината 28-годишният швейцарец записа три поредни ранни загуби в турнирите от серията "Мастърс" и извади на показ слабостите си. "Това беше преходен период след седем месеца на твърди кортове. Какво очаквате? Че ще доминирам над всички ли", оправда се Федерер след финала в Мадрид.

И преди маестрото от Базел си позволяваше от време на време смущаващи загуби, но в последните години доста зачестиха. Той е изпадал в подобна ситуация в първата половина на 2008 г., когато може би изживяваше най-тежкия период в кариерата си. Но тогава все пак достигаше поне до четвъртфиналната фаза на турнирите в Индиън Уелс, Маями и Рим. По това време заболяване от мононуклеоза му създаваше проблеми. Тази година, след Australian Open Федерер страдаше от вирусна инфекция на белите дробове, което може да е причина за ранното отпадане в Индиън Уелс. Но няма обяснение за провалите в Маями и Рим, където не успя да спечели нито един мач на сингъл. Може би след толкова много години в преследване на рекорди, сега  го е обзела липса на мотивация.

"Нямам проблем да кажа, че това е втората част от кариерата ми, защото имам деца и много неща се промениха, обяснява Федерер. В момента се наслаждавам на корта и искам това да продължи колкото може по-дълго." Швейцарският шампион признава, че не играе добре, че дава шансове на противниците си и че рискува все по-малко, за да играе на сигурно. "Важното е да бъда в добра форма за Мадрид и "Ролан Гарос", допълни той.

За разлика от големия си съперник Надал показва блестяща форма и необичайно силни излизания на мрежата, които му носят много точки. Неговата физическа форма не дава признаци на изтощение, а в Париж това е много важно, защото се играе в три от пет сета.

Ако Рафа стане шампион, това ще бъде неговата пета титла в Париж. Той е неизменен победител  в четири последователни години, 2005 - 2008. "Много съм щастлив от всичко през тази година. Мисля, че съм завърнал топ формата си и това е най-важното нещо за мен", заяви Надал пред "Ю Ес Ей тудей". Но твърди, че е неправилно да го смятат за фаворит.

"Бях такъв през миналата година и загубих, каза Надал. Това е, което трябва да пишете в статиите си и сте свободни да кажете в каквото вярвате. Никой не знае какво ще се случи в тези две седмици. В Париж ще има повече от един претендент, ще има много претенденти. Щастлив съм с това, което се е случи до момента. Върнах се в най-добрата си форма и това е важното".

Останалите неконкуренти

Колкото до останалите претенденти, в отсъствието на сериозни играчи като Хуан Мартин дел Потро, Николай Давиденко, букмейкърите поставят Новак Джокович на трето място измежду фаворитите за титлата. Сърбинът стига до полуфинал в Париж две последователни години, през 2007 и 2008, но сезонът му на клей не е от най-добрите - претърпя ранни загуби в Монте Карло и Рим и се оттегли в Мадрид заради алергия.

По-скоро изненадите могат да дойдат от Ернест Гулбис. За кратко време 21-годишният латвиец натрупа солидни победи в това число над Федерер и Маркос Багдатис.  Той също така е един от двамата играчи в този сезон на клей, които успяха да вземат сет от Надал. Освен това има забележителен резултат на "Ролан Гарос", като стигна до четвъртфиналите през 2008 г., когато беше едва на 19 години.

Фернандо Вердаско също може да стигне далече. Той игра финал в Монте Карло през април и след това продължи с титла от Барселона и полуфинал в Рим. Испанецът записа впечатляващи победи над Джокович, Гулбис, Давид Ферер и Сьодерлинг.

Основната причина Анди Мъри да е добре поставен за турнира в Париж е четвъртото му място в световната ранглиста и очакването, че на 23 години вече му е време да спечели турнир от Големия шлем. Но най- доброто постижение на британеца на "Ролан Гарос" е четвъртфинал миналата година. Играе добре на клей, но нищо повече, затова е поставен под номер 6 между фаворитите за титлата. Неговият сезон не протече гладко със загуби от германеца Филип Колшрайбер и Давид Ферер на два пъти.

Самият Ферер прави една много силна година. Той е близо до първата десетка, като заема 11-о място в световната ранглиста и причината да е между фаворитите в Париж са предишните му два четвъртфинала. Той стига много напред във всеки турнир на червено - полуфинал в Монте Карло, Барселона и Мадрид, и финал в Рим. Сьодерлинг също е между фаворитите, но това е само заради забележителния му финал преди година. Последните му изяви не са много впечатляващи. Той напусна рано надпреварите в Мадрид и Рим, а появата му на финала в Барселона показва, че е полусериозна заплаха. По пътя си той не срещна нито един играч, който да е на по-високо място от 35-ото място в ранглистата.

 

Елеонора Тарандова, "Капитал"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини