Рашид: Попитах Григор какво иска от мен, каза ми: Да съм №1



01-07-2014 12:24 | Станко Димов

Миналия септември един тенис треньор се качи на самолета за Лос Анджелис и започна един двудневен разговор, който може да донесе разтърсването, чакано толкова време в мъжкия тенис. Този треньор е Роджър Рашид, бивш състезател по австралийски футбол. А талантът, с когото е водил разговора, е Григор Димитров - тогава още на 22 г., идващ от България.

"Той ми звънна един ден. Гледах негови мачове още откакто той стана на 16. Бях видял с какво разполага, какви са му възможностите. Разбрахме се да се срещнем", разказва Рашид.

Димитров е звезда при юношите, като печели титлите при момчетата на "Уимбълдън" и US Open през 2008 г. Бившият му треньор Петер Лундгрен, който преди това е работил с Роджър Федерер, беше казал, че на 18 Димитров е по-добър от Федерер на същата възраст. От там тръгна прякорът Бейби Фед.

До момента, в който Рашид хваща самолета от Австралия за Лос Анджелис, Димитров има нула титли при мъжете, а прякорът Бейби Фед вече го дразнеше. Той беше достигнал топ 30, а освен това несъзнателно стана част от враждата между Мария Шарапова и Серина Уилямс, след като имаше връзка първо с американката, а в момента е с рускинята. Всички смятаха, че Димитров не постига достатъчно за таланта, с който разполага. Той има огромен избор от удари, който понякога му пречеше. Много хора твърдяха, че основният проблем на Димитров бе физическата подготовка. Иван Лендъл направо го каза:

"Той е много добър, но всички знаем, че не може да издържа. Ако започне да го прави, той ще стане №1 в света". Може би тези думи са накарали Григор да вдигне телефона и да звънне на Рашид.

"Той видя, че трябва да направи някои големи промени, казва Рашид, който преди това е работил с Лейтън Хюит, Гаел Монфис и Жо-Вилфред Цонга. - Аз имам философия за хората, с които искам да работя - те трябва да имат истинско гориво за живот. Отидох до Ел Ей от Австралия. Говорихме си доста в продължение на два дни и след това се прибрах в Австралия. Винаги питам: "Какво искаш да излезе от това?" А той ми отговори направо: "Искам да стана №1 в света". Правилен отговор.

От тогава Димитров спечели 4 титли при мъжете. На "Уимбълдън" той стигна 4-и кръг. В интервюта той винаги говори за Рашийд и за новата си способност - да издържа в тежки битки, да играе по-дълги мачове. Той вече откровено не приема прякори като Бейби Фед и Г-н Шарапова и открито призова хората да спрат с тях или да му измислят по-добри.

"Аз се доказвам и на корта, и като човек извън корта", каза Димитров. Този човек е отдаден на състезанието, не е пил алкохол никога през живота си, което даже изненадва приятелката му Шарапова. Много от тези неща са му заложени още от детството. Той е единствено дете на Димитър - амбициозен тенис треньор, и Мария - бивша волейболистка. Още когато е на 5 години, Григор вече играе мачове. Димитров описва живота си в Хасково като "тежък квартал - имаше голяма бедност".

"Родителите му са истински, трудолюбиви хора. Те уважават всеки. А той е тяхно копие. Те уважават и краля, и човека, който събира боклука по улицата в неделя. Работната етика е много важна. Трябва да разберете колко много е работил той, за да направи пробива, който прави. България не е място, където имаш много тенисисти и те се състезават един срещу друг, като така се развиват и вървят напред. Той е намерил начин да се справи без това. Той има огромно желание. Виждам го на тренировките. Натискахме го до някои много нестабилни точки - това е тежко, но и страхотно място. Но той има онзи поглед, погледът на победител. Той обича да работи. Това иска", казва Рашид.

Никой спорт не страда от такава липса на нови шампиони като тениса. И от нито един играч извън групата на фаворитите не се очаква толкова много, колкото от Григор. Въпросът е дали неговото време дойде.

Риад Ал-Самараи, "Дейли Мейл"
превод: "7 дни спорт"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини