Българска десетка на „Уимбълдън”



01-07-2014 13:43 | Любомир Тодоров

Великолепното представяне на Григор Димитров на „Уимбълдън” накара България да мечтае. Хората дори искат да видят хасковлията вече с титлата, с характерния си максимализъм (когато се отнася за някого друг).

Няма спор, че четирите победи на Гришо на кортовете на „Ол Инглънд клъб” възхитиха тенис експертите и очакванията към него са много големи. Той засенчи дори звездите на световното по футбол с виртуозните изпълнения, чара и класата си. Самият Димитров не скри амбициите си, като след успеха над Леонардо Майер заяви, че „има още работа да свърши” в Лондон.

Ясно е, че Григор чупи всички рекорди в българския мъжки тенис. Естествено и класирането му за четвъртфинал на „Уимбълдън” е върхово.

Интересно е да се спомене, че 23-годишният носител на 4 титли от турнири на АТР е десетият наш представител, който се е класирал за основната схема на свещената трева в британската столица.

За първи път юношеският шампион от 2008 година игра при мъжете на „Уимбълдън” година по-късно, когато не успя да довърши мача се срещу Игор Куницин. Това е и единственото му отпадане в първия кръг в Лондон. През 2011-2013 година стигаше до втория. 

Другият ни тенисист, играл в основната схема на турнира от Големия шлем в Обединеното кралство, е Орлин Станойчев. Софиянецът участва през 1997 и 1999 година, като губи на старта в петсетови мачове. Особено драматично беше второто му представяне, когато отстъпи на Тод Уудбридж след 8:10 гейма в петата част.

Осем са жените, представяли България на „Уимбълдън”. Широка е дирята, оставена в най-стария тенис турнир от сестри Малееви. Мануела достигна до четвъртфинал преди 30 години - през 1984-а. В следващите две издания най-голямата Малеева записа два осминафинала.

Катерина Малеева също може да се похвали с класиране на четвъртфинал в Лондон. Тя го прави два пъти – през 1990 и 1992 година. Магдалена Малеева игра на три пъти във втората седмица на състезанието. Тя достигна до осминафиналите през 2001, 2002 и 2004 година.

Елена Пампулова регистрира най-доброто си класиране в Шлема точно на „Уимбълдън”. Софиянката стигна до третия кръг през 1999 година. Три участия в основната схема има Павлина Стоянова като варненката не успя да премине първия кръг през 1998, 1999 и 2001 година.

Любомира Бачева също е играла на „Ол Инглънд клъб”. Коментаторката на Турнира на шампионките в София се класира за втория кръг през 2000 година. Сесил Каратанчева също премина първия кръг през 2005 година.

Последната ни тенисистка, класирала се за „Уимбълдън” е Цветана Пиронкова. Тя дебютира през 2006 година. Четири сезона по-късно стигна до епохалния за нашия тенис полуфинал. Още два пъти Цвети игра през втората седмица в Лондон. Това се случи през 2011-а, когато се класира на четвъртфинал, и през миналата година, достигайки до осминафиналите.

Както се вижда, българската десетка в Лондон е достатъчно представителна. Вярваме, че Григор ще продължи да играе „за десетка”  на „Уимбълдън” до края на седмицата!

Любомир Тодоров, Медиен директор на Garanti Koza WTA Турнира на шампионките

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини