Лидер на едно поколение



Лидер на едно поколение
Свързани новини
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
05-07-2014 13:26 | Sportcafe

Търсенето на спортни герои е присъщо на всяка нация. Вероятно обяснението е в магията на състезанието, в което успехът им вдига масово адреналина.

 

При американците и британците има тенденция медийната машина да "построява" имиджа им, но като цяло там такива има постоянно. Някои са еднодневки, други остават легенди. 

 

Ние си имаме Григор. И не ни трябва медийна машина да го разпознаем. Харизмата му и огромният талант са неговите основни оръжия.

 

Денят, в който той играе голям мач, лесно може да се познае дори да сте неосведомени за часа и турнира. Просто отворете социалните мрежи.

 

Толкова много статуси, толкова коментари, люшкане в емоции. Поне един ваш приятел коментира Григор. Това без съмнение е най-популярният българин в момента. Едва на 23 години той пише приказка, която търсим да напипаме в ежедневието, но се оказва, че сме я чели само като деца.

 

Търсим герои. Опитваме да разтъркаме и национално-патриотичния си комплекс, че нищо не върви, заплатата е малка или се прегърбваме от работа твърде млади. А на екрана той е усмихнат и сякаш нищо не може да го спре поне да бъде позитивен. 

 

Е, примерът на един млад мъж, който е тръгнал от Хасково, а сега живее в Лос Анджелис не е ли това, от което имаме нужда? И неговата позитивна гледна точка за света.

 

Не е ли това мечтата, пък дори да не я наречем "американската мечта"?

 

Има талант, работи по няколко часа на ден упорито за успеха си и го постига. Той трябва да е острието на копието, когато опитваме да наредим пъзел на това "как се успява". Талант плюс работа. И малко късмет да откриеш рано в какво си добър.

 

Григор Димитров е лидер на поколение с профила си. Той е гадже на най-известната спортистка на планетата, но успява да прекрачи далеч извън това определение. Той е талантлив и красив, известен, харесван от колеги и фенове, излъчва успех. И го постига.

 

Той е от онези герои, в които не виждаш тъмна страна.

 

От януари насам профилите само на четирима тенисисти са били посещавани повече в сайта на ATP - Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри. Четиримата големи. Петият най-известен е Гришо. Както се казва - място в четворката "coming soon".

 

Димитров е пети и в списъка на 50-те най-конвертируеми спортисти в света за 2014 г., както се разбра наскоро. Някъде около Кристиано Роналдо. Това е толкова трудно да се асимилира, че чак да ти стане кеф, докато го четеш.

 

Не е маловажно, че Григор не е далечната от обикновения човек суперзвезда, пашкулирана и контактуваща със света със заучени съобщения чрез PR отдел. Той е активен и се заиграва с феновете си - и на живо, и в социалните мрежи.

 

Прави точните неща, понякога спонтанно като в случая с припадналото момиче край корта или подарената ракета на инвалид в Куинс.

 

Казва си мнението, участва в каузи (видеото за мир в Украйна, записано през февруари). Работи и на фронта на благотворителността, без да го тръби навсякъде.

 

Хората, които са работили или работят с него са готови да наредят монолог от суперлативи. "Сериозно момче", казва бившият му треньор Патрик Муратоглу.

 

Светът го харесва. Ние си го обичаме и (понякога твърде истерично) го подкрепяме, вперили поглед в неговите мачове. 

 

Той е контраст с ежедневните герои на новините у нас. Не е втръснал на никого и не спираме звука на телевизора, когато го видим. Докара ни дотам, че се събираме пред екрани в паркове, за да видим как се бори на корта с хора от ранга на Надал, Мъри или Джокович.

 

Освен да ни радва с успехите си, той може да ни научи как да се радваме на разцвета на един избуял талант, който е излязъл от същата среда, в която толкова много такива в различни области, са били изгубени.

 

20 години след най-големия спортен успех на България, имаме нов повод да се събираме пред телевизорите и да гледаме заедно мач. Просто  да споделим емоции без да се тюхкаме за тегобите на деня.

 

Тогава беше по футбол. Този път - по тенис.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини