Рицарят на Черно море, който превзе Острова



08-07-2014 11:59 | Явор Геронтиев

От няколко години в света на тениса се говори за едно момче от България. Голям талант с атрактивна игра, която много прилича на тази на Роджър Федерер. Всички чакаха този младеж да направи наистина нещо голямо. И той оправда очакванията. На най-подходящото място - “Уимбълдън”.

Талантът е Григор Димитров от България, който е сензацията на най-важния турнир по тенис в този сезон. Титла на трева в Куинс, а после престижни победи, сред които над шампиона от “Уимбълдън” и любимец на домакините Анди Мъри. А това означава място в топ 10 на световната ранглиста.

На Острова не останаха доволни от нашествието на Григор. И тъй като журналистите са изобретателни, му измислиха прякор Рицаря на Черно море. Звучи добре, въпреки че Димитров е от Хасково. Но на британците им е простено да не знаят българската география.

Григор е Специалния. Вълкът в стадото, както го определя “Дейли телеграф”. Не само заради дамата на сърцето си - една родена в Сибир рускиня с име Мария Шарапова. Димитров е готов винаги да експериментира, да бъде интересен. Дали ще играе плажен волейбол, дали ще участва в състезание за спасители, или ще прехвърля топки през мрежата с финалистката от “Уимбълдън” Южени Бушар на платформа в океана край Акапулко, няма значение. А може и да спре разиграване, за да помогне на момиче, на което му е прилошало от жегата.

Григор е новата суперзвезда на тениса и това го признават всички и са убедени, че може да печели големи турнири. И най-големите го имат за свой. Мъри се превърна в личен коафьор, а Новак Джокович нахлу на пресконференция с думите: “Ето го моя приятел Григор, най-добре изглеждащия в професионалния тенис”.

А как започна всичко? Историята на успеха е известна, но всичко тръгва от дюшемето на салона в Хасково Григор е 3-годишен, а на тенис го учи баща му Димитър Господинов, който е треньор. И го научава на много неща, които в комбинация с природния талант дават резултат. Все още се спори дали семейството на Григор е продало колата си, за да го прати в чужбина, но малкият става европейски шампион до 14 и до 16 г. и е включен в отборите на международната федерация в тези възрастови групи.

Печелил е и неофициалното световно за юноши “Ориндж боул”. Заминава за академията “Санчес - Касал” в Барселона, където с него работи Пато Алварес, тренирал преди това Мъри. Докато е в каталунската столица на Димитров много помага Христо Стоичков. Тенисистът живее в дома на носителя на “Златната топка” и семейството му го приема като свое дете.

Талантът на Димитров е забелязан и от австралийската легенда Тони Роуч. През февруари 2009 г. с Григор започва да работи Петер Лундгрен. Шведът е бивш треньор на Федерер, Риос и Сафин и работи за академията на Патрик Муратоглу край Париж. Точно Лундгрен обяви Григор за Малкия Федерер заради убийствената прилика в стиловете на игра и каза, че българинът е по-добър от швейцареца на същата възраст. Двамата обаче се разделиха, след като треньорът каза, че на Григор му липсва желание да работи здраво и да върви нагоре.

Тогава Димитров започва да работи с бившия австралийски ас в двойките Питър Макнамара, а впоследствие Муратоглу лично се занимава с Димитров.

По-късно Григор става част от друга академия - шведската Good to Great, която се ръководи от бившите тенисисти Никлас Култи, Магнус Норман и Микаел Тилстрьом. Последният е определен да пътува с Григор по турнири. На 29 септември миналата година от Good to Great обявяват, че Димитров вече не е част от академията, защото прекарва времето си предимно в Ел Ей, а Тилстрьом няма възможност често да лети през океана, за да е с него.

След като миналото лято Григор отпада в първия кръг на US Open след загуба от 96-ия в света Жоао Соуза, а после е победен в Пекин и Шанхай, става ясно, че е необходима промяна. И Григор решава да звънне на Роджър Рашид. Бившият състезател по австралийски футбол е бил треньор на Лейтън Хюит, Жо-Вилфред Цонга и Гаел Монфис.

Заминава за Лос Анджелис, където след 2 дни разговори решава да поеме Димитров за пробен период. Официалното съобщение е от 7 октомври. По-късно Рашид признава, че се е съгласил да работи с българина, защото Григор признал, че иска да стане номер 1 в света. Първото място в ранглистата не е непознато за Димитров, който е бил на върха при юношите и е шампион в тази възрастова група от “Уимбълдън” и US Open през 2008 г.

Рискът не е малък, защото няма гаранция, че Григор ще издържи на това, което ще му предложи Рашид. Австралиецът е известен с предпочитанията си към изключителни физически натоварвания и, както сам казва, за една минута може да накара всеки да повърне. Димитров обаче мина теста и си призна, че зимата е била много тежка, с много пот във фитнеса. Явно е имало защо. Българинът веднага печели турнира в Стокхолм, а след титлите в Акапулко, Букурещ и Куинс вече е ставал шампион на всякакви настилки. Любопитното бе, че Рашид забрани на своя състезател да прави атрактивни изпълнения на корта по време на мачове и да носи розови обувки.

“Работата с Роджър Рашид ми помогна да изляза от дупката в много тежък период за мен. Нещата между нас се получиха. Понякога наистина не можеш да обясниш как става. Но нашите цели са много високи и това е едва началото”, признава Григор.

Димитров може да играе прекрасен тенис, но за него се говори не по-малко и заради споменатата връзка с Шарапова. Двамата се познават от турнирите, а всичко започва с размяна на имейли. Все още на голям интерес се радва клипът, в който Григор ходи след Мария по улиците в Милано, където е за реклама на Nike. На светофар нашият вади пакетче бонбони - Sugarpova, от марката на рускинята, разбира се, и предлага на бившата номер 1. Зле прикритата мистерия продължи и с намеци за съвместния престой на двамата в Манхатън Бийч, където е къщата на Шарапова, а в анкета за българско списание Григор отговори, че любимата му гледка е тази към океана от балкона на имението на приятелката му.

И така до турнира в Мадрид. Там Димитров победи №1 Новак Джокович, а с Шарапова бяха снимани (дали случайно) от папараци на разходка по улиците на испанската столица.

“Как ни разкрихте?”, реагира тогава руската суперзвезда. Закачка около двойката имаше и след признанието на Мария, че е подарила на приятел спечеления за титлата в Щутгарт автомобил Porsche. Първият заподозрян бе точно Димитров.

“Григор е най-хубавото нещо, което се случи в живота ми. Той е готин и внимателен и тъй като и двамата играем тенис, разбира как живея, защото той прави същото. Много го обичам”, призна Шарапова. Българинът имаше връзка със Серина Уилямс и след раздялата тъмнокожата американка почти се скара с Шарапова, като намекна, че е избрала мъж с каменно сърце. Мария не остана длъжна и отговори, че по-малката от сестрите Уилямс ходи с човек, който дори не е разведен. Въпросният мъж е Патрик Муратоглу.

Наскоро Григор бе обявен за българския Бекъм. Сравнението с британската футболна икона е заради страстта му към модата и бързите коли. Димитров обича да се облича добре, да посещава ревюта с гаджето и кара мощни коли. Неотдавна стана лице на Rexona и е сред суперзвездите, които играят с Nike.

Феновете дори дочакаха съвместното участие на Димитров и Шарапова в клип на марката. В началото на кариерата си българинът бе в отбора на Adidas и прекара тренировъчен лагер в Лас Вегас и имаше възможност да работи с Гил Рейес, фитнес треньор, бодигард и един от най-добрите приятели на Андре Агаси. С Андре и Щефи Граф българинът пък е в тима рекламни лица на Longines.

“Григор излиза на корта винаги с мисълта, че може да спечели мача. И аз съм на същото мнение, иначе какъв е смисълът да играем? Най-добрите в света започват мача точно с такава нагласа. Това, което искам от Григор, е да остави цялото си сърце на корта”, коментира Рашид. А Димитров прави всичко възможно думите на треньора да не са празни приказки.

Автор: Явор Геронтиев, "24 часа"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини