Паскал Мария за великата битка Федерер-Надал на Уимбълдън 2008



17-07-2014 21:40

Паскал Мария имаше честта да съдийства великата битка между Роджър Федерер и Рафаел Надал на Уимбълдън 2008. Французинът разкри част от спомените си за този изключителен сблъсък.

Много хора оценяват финала през 2008-а като най-великият двубой в историята - какво е мнението Ви?

"Уимбълдън е меката на тениса. Тук са поставени всички традиции свързани с играта. Мястото е просто невероятно. И в допълнение мач между двама велики състезатели, които по това време бяха №1 и №2. На всичкото отгоре нивото на демонстрирания тенис бе изумително. И то при смрачаващо се време, дъжд, драма. Федерер спаси мачбол в четвъртия и достигна до пети сет."

Какво е да заемате най-доброто възможно място в случая?
"Не може да се забрави. Преди да съм официално лице, аз съм и тенис фен. Да бъда поставен на финал на Уимбълдън е привилегия. Обикновено в кариерата си може да получиш един подобен финал на Уимбълдън, а в моя случай това се случи в един от най-великите мачове в историята. И е страхотно, ако хората не помнят съдията на този двубой - това е най-големият комплимент, който може да получиш в тази си роля."

Кога установихте, че това ще е специален двубой?
"Надал се опитваше да спечели Уимбълдън за първи път, така че когато поведе с 2:0 сета, бях сигурен че това ще е добър мач. А после щом Надал имаше този мачбол в четвъртия сет и Федерер спечели точката с печеливш бекхенд, знаех че става въпрос за нещо велико. Публиката бе във възторг. Казах си - "какъв късметлия си"."

Колко щеше да продължи срещата, ако Надал не бе спечелил в края?
"Смятам, че краят щеше да дойде при 8:8, но Надал се наложи с 9:7."

Как се чувствахте след това извън корта?
"Бях психологически изтощен. Връщайки се назад ми е трудно да си представя колко съсредоточен съм бил. Но се радвам, че бе така, защото обичам това, което правя."

Говорили ли сте с Надал или Федерер, за да сравните спомените си?
"Не, забавно е, но не. Мисля, че ще оставим тези разговори за след края на техните кариери. Те се опитват да не гледат назад - много амбициозни са и се съсредоточават само върху бъдещите си цели. Вярвам, че когато спрат с тениса ще можем да поговорим за мача. Освен това като съдия трябва да оставам встрани от тези неща и да не разказвам своите истории с тенисистите. Не съм гледал и запис на мача. Може би ще го направя, когато и аз се откажа."

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини