Петя Аршинкова: Мечтая за титла от Големия шлем



29-07-2014 10:41 | Станко Димов

В края на миналата седмица Петя Аршинкова спечели бронзов медал от Европейското лично първенство по тенис до 16 години в Москва. Тя е родена на 26.04.1998 г. в град Пловдив. Започва да тренира тенис на 7 години в ТК "Локомотив" . Неин личен треньор е Дора Рангелова. За физическата подготовка на Аршинкова се грижи Димитър Гушев. Ето какво разказа тя след отличното си представяне в Русия.

Петя, честит бронзов медал от Европейско първенство до 16 години! 
- Благодаря! Бих искала да благодаря и на БФТ за предоставената възможност да участвам на шампионата в Москва. За мен това беше първо участие на Европейско лично първенство и бях много амбицирана да се представя възможно най-добре.

На полуфинала затрудни максимално бъдещата шампионка Щолар. Можеше ли да стигнеш и до мача за титлата?
-  Мисля, че можех. Имах своите шансове, но тя е доста по-опитна от мен. Във важните моменти унгарката успяваше да си вземе своето. Освен това сервираше много стабилно през цялото време. Като цяло се получи доста добър и оспорван мач на високо ниво.

Направи впечатление, че в Москва записа 3 победи с по 6:0, 6:0, с което не може да не си респектирала съперничките си? Срещу кого ти беше най-лесно в турнира?
  - Да, тези победи определено ти дават самочувствие и увереност. Това са мачове, в които ти се получава всичко и ти налагаш своя стил на игра. Такива бяха мачовете ми с представителката на Андора Картаня в първия кръг и срещу португалката  Суалехе в третия. След победата ми над третата поставена рускиня Анна Калинска (3:6, 6:3, 6:3), следващата съперничка ми се стори доста по-лесен противник. Когато си в такава голяма схема за 128 състезатели, трябва да изиграеш повече мачове от обикновено, за да стигнеш даден етап. Постоянството е много важно в такива турнири. Тук нямаш почивен ден и трябва всеки ден да си готов на 100 % за нов мач.

Правиш отличен сезон. Това ли е най-силната ти година в тениса?
- Да, мисля че е така. Станах два пъти държавна шампионка, за втора поредна година бях поканена в Отбора на Европа на ITF. При жените също показах добри игри и успях да спечеля първата си точка за световната ранглиста на WTA. И разбира се: медала за България в Москва.  Може би тук е мястото  да благодаря на моя личен треньор Дора Рангелова и на човека, който се грижи за физическата ми подготовка Димитър Гушев за търпението и вярата им в мен и в моите възможности. Също така искам да благодаря на семейството ми за подкрепата.

Предстои ти участие в Европейското отборно първенство в Куртя де Арджеш от 30 юли. Какви са шансовете на състава на България в състав Петя Аршинкова, Зиновия Ванева и Елизабет Данаилова?
 - Като цяло шансове винаги има. Въпреки, че сме в много силна група с отбори като Русия, Германия, Словакия и др., мисля ,че ако всяка една от нас даде всичко от себе си, можем да се класираме. Особено важни в тези отборни първенства са мачовете на двойки, които много често се оказват решаващи за изхода на двубоя. Трябва да имаме стабилна двойка ,за да се класираме за финалите.

Какво ти предстои след това?
  - Програмата ми включва участие в международните турнири за жени в България. Занапред смятаме да участвам предимно на такива турнири. Мисля,че вече натрупах известен опит и мога да се противопоставям успешно на жените.

Защо реши да тренираш тенис?
 - Запалих се по тениса покрай по-голямата ми сестра. Като малка аз и майка ми я водихме на тренировки и на мен много ми харесваше.  Нямах търпение да започна да играя и аз самата.

Какви цели си си поставила в спорта и за какво мечтаеш?
- Като всеки професионален спортист имам цели, които се опитвам да постигам. Искам да се развивам постоянно. Да подобрявам играта си с всеки изминал ден и да бъда постоянна в изявите си. Мечтата ми е да спечеля турнир от Големия шлем. За мен винаги играта е била по-важна от позицията ми в ранглистата.

Как върви училището и какво обичаш да правиш в свободното си време? 
- От 6-ти клас съм на самостоятелна форма на обучение, но никога не съм пренебрегвала учението. Родителите ми държат много на това, както и аз самата. През свободното време, което ми остава, а то не е никак много, обичам просто да си почивам, да гледам филми, да слушам музика, да излизам с приятели като всеки тийнейджър.

Любомир Тодоров

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини