Едберг: С Федерер все още се опознаваме02-08-2014 01:57

Треньорът на Роджър Федерер Стефан Едберг смята, че неговият възпитаник може да се противопостави на всеки един от най-добрите играчи в света. Той разказа за съвместната им работа и очакванията им до края на сезона.

- Какво е да тренирате играч като Федерер, който е постигнал толкова много и някой, който тепърва започва кариерата си?
- Не съм бил в тази роля, след като приключих с кариерата си, но съм прекарвал доста време в тренировки с различни състезатели, когато получих предложението от Роджър. Гледам на работата ни като съвместна дейност между екип. Явявам се повече в ролята на човек, който е преминал през тези неща и му споделям как аз съм усещал всички тези моменти като по този начин се опитвам да помогна. До този момент през годината се справяме много добре. Смятам, че сме още във фаза, при която се опознаваме. Като цяло съм убеден, че той играе на по-високо ниво и представлява опасност за всеки, срещу когото се изправя.

- Колко трудно всъщност е да си нивото на младоците и особено след проблемите, които Роджър имаше?
- Той имаше сериозни проблеми с гърба миналата година, но смятам че работи много здраво в последните девет месеца и физическата му подготовка е на по-високо ниво от преди. Очевидно е, че тялото ти, след като преминеш 30 години вече не е на предишното си ниво, но той е в отлично състояние и по време на Уимбълдън доказа това. След няколко седмици почивка Роджър пак е в прекрасно състояние.

- Играли сте срещу състезатели като Иван Лендъл и Борис Бекер, които в момента също са треньори на други играчи. Как решихте и вие да започнете такава дейност?
- Това е хубаво за тениса като цяло. Преди две години не бих приел подобно предложение. Смятам, че такова нещо може да се случи само веднъж. Но да, много съм доволен да видя тези хора. Те създават страхотна атмосфера.

- Какви са плановете Ви с Роджър до края на годината?
- Засега ще продължим да работим до турнира в Торонто, а след това и няколко седмици до края на годината. Но първо нека видим какво ще се случи в Торонто.

- Кой от Вас двамата притежава по-добър бекхенд?
- Ще кажа, че моят бекхенд бе по-добър от този на Роджър, но при останалите удари той ме превъзхожда с много (усмихнат).

_____
Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!
Коментари
Турнир: Ladies Championship Gstaad
Категория: Друг
Място на провеждане: Гщаад, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: $250,000

Official Website | Livescore
Турнир: Bucharest Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ
Настилка: Клей
Награден фонд: $250,000

Official Website | Livescore
Турнир: SkiStar Swedish Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Бостад, Швеция
Настилка: Клей
Награден фонд: €561,345

Official Website | Livescore
Турнир: Croatia Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Умаг, Хърватия
Настилка: Клей
Награден фонд: €561,345

Official Website | Livescore
Турнир: Hall of Fame Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Нюпорт, САЩ
Настилка: Тревна
Награден фонд: $623,710

Official Website | Livescore
Други новини