Федерер: Времето лети невероятно бързо



24-08-2014 17:10 | Калин Дацов

В навечерието на Откритото първенство на САЩ Роджър Федерер сподели мислите си затова как вижда личния си живот, а също и кариерата си в дългосрочен план.

"Не мога да повярвам колко колко съм остарял. Времето като състезател лети невероятно бързо. Сега обаче се чувствам много по-добре отколкото преди години. Семейството ми също се чувства отлично. Всички бихме искали да си останем в Швейцария, но в същото време обичаме и да пътуваме. Гледаме позитивно нещата. Организацията е най-важна, а Мирка обича да се грижи затова," разкрива швейцарецът.

Федерер е на мнение, че в последните десет години най-голяма промяна е настъпила в технологиите при ракетите. "Технологиите имат огромно влияние върху ракетите. Сега много повече тенисисти залагат на игра от основната линия. Трябваше да се настроя към това. Преди години 30% предпочитаха да търсят сервис-воле, 30% играеха с по-агресивен стил, а 30% от основната линия. Сега всички имат добър сервис, форхенд, бекхенд. Затова пък не са толкова добри при волетата.

"Опитът също е много важно нещо, но може и да се превърне понякога в спънка. Тогава не успяваш да бъдеш достатъчно освободен и премисляш всичко твърде много. Обичам да играя по естествен начин. Често си припомням как подхождах като юноша."

За Федерер общуването с феновете в социалните мрежи е интересно, но той е учуден и от преекспонирането му от други популярни личности и спортисти. Нещо, което той се опитва да избягва. "Правиш си кафе и публикуваш снимка в социалните медии. Това не го разбирам. Опитвам се да бъда себе си и да го изразявам по свой начин," обяснява той.

Бившият номер 1 споделя, че му е нужно съвсем малко, за да е щастлив. Когато е във ваканция със семейството си просто да стои на плажа и да слуша вълните или пък да излезе просто за по кафе с приятели. Той също така обича да играе и други спортове като скуош, бадминтон, баскетбол, футбол и ски.

Маестрото не вижда скоро своето отказване от играта, но потвърждава че по един или друг начин ще остане близо до любимия тенис. "Това е най-невероятното приключение за мен. Даде ми изключителни възможности да пътувам по света и да правя страхотни неща. Не съм вярвал, че ще ми се случи. Сега не ми се ще да мисля толкова напред. Колкото повече мисля за живота след тениса, толкова по-близо ще бъда до края. А аз не искам да стигам все още дотам."

"Увереността е едно от най-важните неща в тениса и в спорта като цяло. Трудно е да се обясни как се поражда, но определено е в основата на това дали печелиш или губиш понякога. Миналата година бях загубил увереността си," отчита от позицията на времето Федерер за 2013-а.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини