Съперникът на Надал: Доскоро в Бразилия не различаваха тениса от обувките



31-05-2010 01:13 | Николай Драгиев

Бразилия намери своя нов идол - Томас Белучи. Момчето, което ще се опита да спре Краля на клея Рафаел Надал в осминафиналите на тазгодишния "Ролан Гарос".

 

В момента Белучи е 29-и в световната ранглиста, но винаги е искал да прилича на своя идол - Густаво Куертен, който е трикратен шампион на Откритото първенство на Австралия.

 

"През 1997 г. дългокосият Гуга пристига в Париж със странния си многоцветен екип и побеждава по пътя си звезди като Мустер, Медведев и Кафелников. С титлата му в Париж, Бразилия открива един нов спорт. Бразилия и тенисът си станаха първи приятели," пише в представянето на Белучи официалният сайт на "Ролан Гарос".

 

За повечето хора по онова време тенисът е мистерия. Диана Габани, която е пресаташе на Куертен обяснява основните термини на журналистите - "тайбрек", "ас", "клей корт" и "Голям Шлем". "Преди Гуга, бразилците не подозираха, че съществува такъв спорт. Повечето хора си нямаха идея за какво става въпрос. Трябва да благодарим на Куертен. Преди него бразилците свързваха тениса с ... обувките за тенис," споделя Белучи.

 

През въпросната 1997 г. Белучи е на точно 10 години, но не пропуска мач на своя идол. "Бях луд по него. Тъкмо тогава цяла Бразилия преоткри тениса. Всички бяхме зад него и бе страхотно. След този успех нещата се промениха, а "Ролан Гарос" стана турнирът с главни букви за всеки бразилец," допълва още Белучи.

 

След повече от здрава работа Белучи в момента е номер 29 в света, което си е прогрес със над 150 места спрямо 2008 г. "Наистина бачках здраво и на това се дължат успехите. Много съм съсредоточен в играта си и искам да завърша годината в топ 20."

 

"Много съм ентусиазиран преди мача с Надал. Това е голям шанс за мен, а освен това не чувствам напрежение. За мен е чест да покажа какво мога срещу такъв играч. Изключително уверен в силите си съм. Ще дам всичко от себе си и няма да се отчайвам," пожела си още бразилецът.

 

Той допълни, че няма да рисува сърце на корта, в случай че спечели турнира, както направи Густаво Куертен: "Не очаквайте да нарисувам сърце. Ще измисля нещо друго," пошегува се Томас.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини