Който може да удря, не трябва да тича



04-09-2014 09:15 | Станко Димов

Каролина Вожняцки може да тича много. Тя ще участва на Нюйоркския маратон през октомври, а и в тениса разчита много на краката си. Това й помогна да победи Мария Шарапова на US Open, но дали няма и други пътища към победата?

Тази година за пръв път се измерва дистанцията, която тенисистите покриват по време на разиграване. Устройствата и приложенията за целта бяха разработени от технологичния партньор на турнира IBM. Така се оказа, че Вожняцки тича средно по 24 метра за точка. Три състезателки – Ангелик Кербер, Йелена Янкович и Агниешка Радванска – са „по-ефективни” от датчанката и разиграванията им завършват по-рано. И трите загубиха във втория кръг.

Не е никаква изненада, че Давид Ферер тича най-много от мъжете. Неуморимият испанец бяга по 36 метра средно на точка, което е много повече от всички останали. „Той работи повече с краката, отколкото с ръцете”, смята американецът Тим Смичек, №90 в света.

Не е изненада и най-ефективният в тениса. Роджър Федерер бяга средно по 16 метра, преди да завърши точките си. Новият му треньор Стефан Едберг явно го кара да излиза на мрежата по-често и да се опитва да реши точките възможно най-рано, резултатът от което е икономия на движение. Още по-добре се справя №1 при жените Серина Уилямс. Мощната американка има нужда от под 15 метра, за да завърши една точка. В трите си мача от първата седмица тя пробяга едва 2,54 км – по-малко от който и да било друг топ играч.

„Това изследване потвърждава очевидното. Тичат по-малко тези тенисисти, които предпочитат кратките разигравания, които имат добър завършващ удар и сервис и които умеят да вкарват удари под остър ъгъл”, смята треньорът на Серина Патрик Муратоглу.

Някои от резултатите от изследването са изненадващи. Нисичкият Кей Нишикори не е известен с нападателна игра, но се оказва вторият най-ефективен при мъжете след Федерер. Патрик МакЕнроу смята, че това се дължи на доброто пласиране на японеца. „Това определено е качество. Освен това той умее да удря много добре и от двете страни”, твърди експертът.

Когато гледате Новак Джокович, оставате с усещането, че непрекъснато хвърля огромни усилия да се защитава. №1 в света обаче се оказва сред хората, изтичали най-малко метри в първите три кръга. Сърбинът признава, че е работил усилено върху завършващите удари и е преориентирал тактиката си така, че да прави по-къси разигравания.

„Знам, че играя добре в защита и мога да стигам невъзможни топки, за да накарам противника да изиграе поне още един удар. Но защо трябва да хабя толкова много енергия, когато е много по-добре да реша разиграването с първите два или три удара”, казва Джокович.

Много треньори, играчи и специалисти смятат, че тенисисти без ясно изразени оръжия имат всички шансове да се представят добре. Сочат като примери Симона Халеп, Южени Бушар и Кей Нишикори. Други пък имат съвсем различен поглед върху данните от изследването. Треньорът на Григор Димитров Роджър Рашид би искал да сравни данните от първите три кръга с тези от втората седмица на турнира, когато съперниците са по-тежки. Той смята, че трябва да се разграничи типът движения на играчите. „Най-важното за мен е каква част от това движение е експлозивно и каква част е пасивно”, смята австралиецът.

Като цяло жените тичат повече от мъжете в рамките на едно разиграване, тъй като по-трудно печелят бързи точки благодарение на сервис или завършващ удар от основната линия. Разбира се, мъжете покриват повече общо разстояние, тъй като играят повече сетове. Така пробягалата 5,3 км Кербер (най-много при жените) е минала тънко в сравнение с Анди Мъри, който е тичал 7,7 в първите си три мача.

Уилямс е доволна, че е по-скоро спринтьорка, отколкото маратонски бегач.
„Не съм на такава възраст, че да искам да бягам много. Няма защо да тичам по 30 км. Когато трябва, мога да тичам много бързо и съм го показвала. Мога да стигна всяка топка. Но, хей, ако не трябва да се мъча чак толкова, пак ще съм доволна”, казва Уилямс.

Вожняцки няма този късмет. В първите четири кръга тя е пробягала близо 6,5 км. Поне ще се подготви добре за маратона.

Автор: Дъглас Робсън, USA Today
Превод: "7 дни спорт"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини