Преди финала на US Open Уилямс - Вожняцки (превю)



07-09-2014 23:13 | Станко Димов

Финалът на тазгодишното Открито първенство на САЩ ще противопостави настоящата номер 1 в женския тенис Серина Уилямс срещу също достигалата до лидерската позиция в световната ранглиста Каролина Вожняцки. С достигането до мача за титлата Уилямс си гарантира и участие на заключителния турнир на осемте най-добри в Сингапур в края на 2014-а.

Серина Уилямс е на прага да завърши сезон 2014 като експресен влак. След ранното отпадане на Уимбълдън, носителката на 17 трофея от Големия шлем се завърна подобаващо на корта, спечелвайки титлите в Станфорд и Синсинати.

В Ню Йорк Серина показва отлична форма, като достигна до финала без да загуби сет. При това американката не е загубила по повече от 3 гейма в сет по пътя към финала, наистина впечатляващо!

Ако триумфира тази вечер, Серина Уилямс ще спечели титлата от US Open за шести път, с което ще се изправни с Крис Евърт. За Уилямс това би била и 18-а титла от Големия шлем. Толкова имат заемащите второ място във вечната класация Крис Евърт и Мартина Навратилова. Първа е Щефи Граф с 22.

От другата страна на корта пък ще застане една от най-близките приятелки на Серина – Каролина Вожняцки, която има доста по-беден опит в турнирите от Шлема. Датчанката, която в бивша №1 в света, все още няма Мейджър трофей, като в кариерата си има едва едно участие на финал (US Open 2009).

Поставената под №10 в схемата показва огромно желание за успех в Ню Йорк, като по пътя към финала успя да се справи с Мария Шарапова на осминафинал. Кръг по-късно надви с 6:0, 6:1 Сара Ерани, преди на полуфиналите да поведе със 7:6, 4:3 срещу Шъай Пън, която бе принудена да се откаже.

Какво показва статистиката? Серина Уилямс води с 8:1 победи в преките двубои с Вожняцки. Единственият успех на 24-годишната датчанка е от 2012-а година. Този сезон са се срещали 3 пъти, като последните им два двубоя са от преди няколко седмици в Монреал и Синсинати.

Любопитното е, че Вожняцки е състезателката с най-много седмици на върха в световната ранглиста без да е спечелила титла от Големия шлем - 67. След нея е Динара Сафина с 26, а Пам Шривър има 21.

Освен за ценния трофей, Серина Уилямс и Каролина Вожняцки ще се борят и за сериозен чек на стойност 3 милиона долара! Точно толкова ще спечели шампионката. Любопитното е, че ако това е Серина Уилямс, сумата ще набъбне на 4 милиона долара, тъй като американката спечели US Open сериите, които могат да й донесат още 1 милион бонус! Предишният рекорд е на Рафаел Надал - 3,6 милиона.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини