Какво може да означава Купа „Дейвис” за Федерер



16-09-2014 15:37 | The Tennis Space

Ако Роджър Федерер помогне на Швейцария да спечели Купа „Дейвис” за първи път в историята си, това ще бъде повратно постижение както за самия него, така и за цялата нация. След 17 титли от Големия шлем, 22 от „Мастърс 1000” сериите и 6 от финалите на ATР World Tour, Купа „Дейвис” остава единственото голямо постижение, което липсва на Федерер.

Знам, че той не е спечелил и златен олимпийски медал на сингъл, но за мен това няма значение. Тенисът може би изобщо не трябваше да бъде в олимпийската програма и много други големи шампиони, с които Федерер се е конкурирал, изобщо не са имали възможността да участват на подобен форум. В света на тениса, Федерер е спечелил всяка голяма награда, различна от екипната слава.

В ранните си дни Федерер играеше във всеки един двубой и бе с основна заслуга за класирането на Швейцария в Световната група. Когато той започна да печели множество титли от Шлема, графикът му се рационализира и за първи път пропусна да играе в Купа „Дейвис” през 2005-а. Това е нещо, което всички друго топ играчи от неговото поколение направиха, имайки предвид увеличаването на физическото натоварване и пътуванията по света. Това беше нещо напълно разбираемо.

В епоха, в която силите са изключително изравнени, не е възможно с помощта само на един човек да бъде спечелена Купа „Дейвис”. Новак Джокович беше невероятен лидер на Сърбия през 2011-а, но в това време той имаше помощта на Янко Типсаревич, Виктор Троицки и Ненад Зимонич. Същото може да се каза за Рафа Надал, който също винаги е имал страхотно подкрепление от своите съотборници. Франция, Чехия, Русия и дори Хърватия разполагат с няколко топ състезатели в съставите си.

И сега, с подкрепата на Стан Вавринка, Федерер и Швейцария имат реален шанс да спечелят титлата, подпомогнати от ранните отпадания на Сърбия и Испания. Франция със сигурност ще бъде тежък опонент, особено на тяхна територия, но със сигурност Федерер няма да позволи този шанс да му се изплъзне. Неговото постижение от 37 победи и 7 загуби за Швейцария е впечатляващо, а сега с подкрепата на Стан Вавринка шансовете за триумф се увеличават.

Ще означава ли това край на дебата дали Федерер е най-великият играч в историята на тениса? Вероятно не. Ще се подразни ли Федерер, ако приключи кариерата си без триумф в Купа „Дейвис”? Вероятно. В определен етап, може би, от ITF ще вземат мерки и ще променят формата на състезанието, с което ще насърчат топ тенисистите да не пропускат двубоите за Купа „Дейвис”. Но засега от елитните състезатели се изискват огромни усилия, за да добавят Купа „Дейвис” в графика си.

На 33, в залеза на кариерата си, това ще бъде още едно огромно постижение за Федерер. И въпреки, че срещу Франция ще бъде трудно, аз не бих заложил срещу Федерер.

Автор: Саймън Чембърс, The Tennis Space.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини