Машината Надал превзе "Ролан Гарос" (+ статистика и видео)



06-06-2010 18:30 | Станко Димов

Рафаел Надал се завърна с гръм и трясък на трона на "Ролан Гарос". Във финала на турнира испанецът победи с 6-4, 6-2, 6-4 Робин Сьодерлинг и спечели за пети път най-престижния трофей от сезона на клей. Надал изигра може би най-силният си мач в турнира и даде ясно да се разбере, че е непобедим на любимата си червена настилка.

 

Испанецът се поздрави с трофея без да загуби сет, а успехът на Сьодерлинг е своеобразен реванш за порежението в Париж преди година. Добрите новини за Надал не свършват тук. Още от утре Рафа ще се завърне на върха на ранглистата и ще гледа спокойно към предстоящия Уимбълдън, където няма да защитава точки. За Сьодерлинг пък остава успокоението, че утре ще се събуди като нерм 6 в света.


Първият сет на мача се реши с един пробив, осъществен от Надал в петия гейм. Като цяло Рафа стоеше видимо по-добре на корта и показа, че е пределно подготвен за иначе агресивната игра на Сьодерлинг. Шведът не игра слабо, но едно от най-силните му оръжения - сервисът, изобщо не бе в час. За първия сет Робин пласира 57% процента от началния си удар, което допълнително улесни и без това безгрешния Надал.

 

По коренно различен начин започна втората част. Още от самото начало Сьодерлинг зверски натисна Надал, като първият пробив в подаването на испанеца изглеждаше неизбежен. Да, ама не. Рафа спаси по нечовешки начин 4 брейк пойнта и тотално охлади мераците на противника си.

 

Подобно на първата част, Надал стигна първи до пробив отново в петия гейм. Това сякаш бе преломния момент в мача, а Сьодерлинг тотално загуби ритъм и до края на сета не спечели гейм.

 

Силната серия на испанеца продължи и в третия сет. Рафа започна с пробив, след което спечели подаването си и докосна титлата от "Ролан Гарос". До края на мача Надал не допусна пробив и се поздрави с трофея.

 

По този начин испанецът отново пренаписа историята на тениса. Той стана първият човек на планетата, който завършва сезона на клей без загуба, с титли от трите Мастърс турнира и "Ролан Гарос". Освен това Рафа грабва трофея в Париж без да загуби сет за втори път в кариерата си.

 

Робин Сьодерлинг Швеция     4 2 4
 
Рафаел Надал Испания   ПОБЕДИТЕЛ  6 6 6

СТАТИСТИКА НА ДВУБОЯ

 

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини