Скромният Надал: Не съм най-добрият в историята



06-06-2010 22:39 | Николай Драгиев

 

Рафаел Надал бе на седмото небе след спечелването за пети път на "Ролан Гарос". Шампионът за пореден път демонстрира невероятната си скромност и не пожела да се самоизтъква или да определя себе си като най-великия играч в историята, а дори и само на клей.

 

"Това бе ценна победа за мен. Знаете, че предишната година бе много трудна за мен. Така че аз наистина работих много здраво, за да съм отново тук. Тази победа е сред най-важните в кариерата ми," обясни Рафа, който завърши сезона на клей без загуба.

 

Той за пореден път изтъкна факта, че предпочита да печели турнири, вместо това да бъде номер 1 в ранглистата. "Аз излязох да играя, за да спечеля "Ролан Гарос". Когато плачех в края на мача от щастие, то последното нещо, което ми хрумваше, бе че съм номер 1 отново," обясни на невярващите журналисти Надал.

 

"Това не е най-важната победа в моята кариера, а една от многото. Няма как да не съм ядосан, когато в последните турнири от Шлема ме спираха контузии. Яд ме е, когато не съм на 100%. И не може да бъде друго, когато 1 седмица преди US Open получих травма, а в Австралия дори не успях да довърша мача си. Тези трудности, правят успеха ми по-сладък сега," откровено призна Рафа, който никога не се е оправдавал за загубите си с контузии.

 

Испанецът обаче си призна, че няма да има никакъв купон, тъй като още утре има тренировка. "Купон просто няма да има. Утре съм на тренировка. Все пак в сряда отново имам мач, при това на трева. Сега ще се стремя да се адаптирам възможно най-бързо към тази настилка. Вижте, след като мине Уимбълдън, то аз ще се прибера в Майорка и тогава ме чака грандиозно парти," разясни плановете си той.

 

Големият шампион за пореден път се разсърди на въпроси затова дали се чувства най-добрият в историята и по-специално на клей. Също така той отказа да коментира очакванията си за Уимбълдън. "Никога не съм се чувствал като най-добрият в историята. Ако го кажа, то вие ще ме сметнете за арогантен. Освен това аз самият не мисля че съм най-велик в този спорт. Просто давам всичко от себе си и няма аз да съм човекът, който ще определи кой какво място ще заеме в историята."

 

"Сега просто ще се концентрирам на любимите ми турнири - в Куинс и Уимбълдън. Искам да направя най-силния си сезон на трева. Ще ми се обаче поне днес да не говоря за Уимбълдън, нека се порадвам на момента. Имам голям късмет на 24 години да ми се случат подобни неща. И в най-смелите си мечти не съм вярвал, че ще ми се случи подобно нещо. Животът ми наистина ми поднесе страхотни изненади," обясни за финал щастливият шампион.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини